Руският президент Владимир Путин разширява антиамериканската коалиция. Иран стана поредният

...
Руският президент Владимир Путин разширява антиамериканската коалиция. Иран стана поредният
Коментари Харесай

Путин разшири коалицията срещу САЩ

Руският президент Владимир Путин уголемява антиамериканската коалиция. Иран стана следващият участник, настояват специалисти. На двустранна среща с водача му Ибрахим Раиси на 19 януари Путин сподели, че Русия е подготвена да построи дълготрайни връзки. Но той е угрижен за развиването на иранската нуклеарна стратегия - Руската федерация е подготвена да работи единствено върху мирния атом. В други области, в това число с военното съдействие, обединението има всички шансове да се реализира, считат политически анализатори.

Разговорите сред Путин и Раиси се организираха в Кремъл. Поради рестриктивните мерки на пандемията водачите бяха принудени да седят надалеч един от различен - те бяха разграничени от голяма маса. Въпреки това, както означи съветският водач, даже този формат е значим – никакви телефонни диалози и видеоконференции не могат да заменят персоналното другарство.

Путин заключи резултатите от двустранната търговия: през 2020 година тя е повишена с повече от 6%, през 2021 година - с 38%. Русия и Иран извършват взаимни планове и си сътрудничат " доста тясно " " на интернационалната сцена ". „ Благодарение на нашите старания значително успяхме да помогнем на сирийското държавно управление да преодолее заканите, свързани с интернационалния тероризъм. И вие, и ние сме загрижени за обстановката, която се развива в Афганистан. Въз основа на краткотрайно съглашение връзките на Иран с Евразийската икономическа общественост се развиват и ние интензивно работим за основаване на дълготрайна основа, зона за свободна търговия сред Иран и нашата асоциация. Иран също работи интензивно като наблюдаващ в Шанхайската организация за съдействие “, сподели Путин.

Президентът на Руската федерация подчертава върху Съвместния изчерпателен проект за деяние за разрешаване на обстановката към иранската нуклеарна стратегия (СВПД), подписан през 2015 година „ За мен е доста значимо да знам вашата позиция по СВПД “, сподели Путин, приветствайки иранския си сътрудник.

Ибрахим Раиси благодари на президента Путин „ за това, че оказа помощ на Иран да стане пълновръстен член на ШОС “. Според него Иран е решен да " задълбочи и разшири " двустранните връзки, в това число във военната сфера, по въпросите на сигурността. „ Искаме връзките с нашата другарска съветска федерация да бъдат постоянни и всеобхватни. Можем да развиваме връзките си във всички области, които са от изгода за нашите страни. И тези връзки ще бъдат стратегически. В сегашните условия, когато има опълчване на едностранните дейности на Запада, в това число на Съединени американски щати, можем да създадем допълващ резултат в нашето взаимоотношение. Ние се съпротивляваме на американците повече от 40 години. Никога няма да спрем напредъка и развиването на страната поради наказания или поради закани “, сподели Раиси.

Това е първото посещаване в Русия за иранския водач, откогато беше определен за президент през август 2021 година През това време водачите са говорили по телефона три пъти. Личната среща на Русия и нейния президент е опит за рестартиране на връзките с Иран, опция за включването му в „ антиамериканската коалиция “, споделят специалисти.

Развитието на позитивните връзки сред Русия и Иран беше планувано още през 2015 година, когато Руската федерация, Съединени американски щати, Китай, Англия, Франция (всички са членове на „ нуклеарния клуб “ – страни с нуклеарни оръжия) и Германия подписаха политически съглашение, за което Путин приказва през днешния ден, - СВПД. Според документа Иран трябваше да спре работата по обогатяването на уран и основаването на нуклеарни оръжия.

“Въпреки това, обратно на упованията на Русия, Иран се ориентира политически и стопански повече към европейските страни”, разяснява Сергей Марков, шеф на Института за политически проучвания. Едва през 2018 година, когато Съединените щати едностранно се отдръпнаха от контракта и постановиха наказания, Иран стартира да търси нови съдружници. Един от тях би трябвало да бъде Русия. „ Страните ще се опитат да създадат огромни стъпки към този съюз. За Русия доближаването с Иран е значимо от политически, стопански и военно-технически аспект. Русия схваща, че е належащо да се сътвори коалиция с тези, които американците считат за свои врагове, против които употребяват наказания. Такава коалиция се образува естествено” , счита Марков.

Антиамериканската коалиция на Русия и нейните сътрудници, към която се причислява Иран, в действителност е освен военна, само че и икономическа, акцентира Борис Долгов, старши теоретичен помощник в Центъра за арабски и ислямски проучвания към Института по ориенталистика на Руската академия на науките. Науки. „ Иран се преориентира към Русия, тъй като има дълготраен спор със Съединени американски щати. От страна на Русия има ориентирана политика - разширение на връзките с незападни страни, а Иран е значим съставен елемент на този незападен свят “, изясни специалистът.

Иран към този момент уреди връзките си с един от съдружниците на Русия, Китай (страните подписаха 25-годишно съглашение за сътрудничество). Онзи ден стана известно за взаимните военноморски учения на Русия, Иран и Китай. Под натиска на Съединени американски щати и техните съдружници Русия, Китай и Иран образуват „ единна отбранителна ос с единна икономическа основа “, изяснява китаистът Николай Вавилов. „ По-разбираемият културен код и географската непосредственост на Руската федерация тласкат Иран към тясно политическо съдействие с Русия, затова, при вярното равнище на реализиране на този капацитет, нашата страна има опция да въздейства на обстановката в Близкия изток, да балансира наличието на Пекин с минимални запаси “, заключи Вавилов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР