Руският президент Владимир Путин пристигна в Техеран днес за разговори

...
Руският президент Владимир Путин пристигна в Техеран днес за разговори
Коментари Харесай

Путин е в Техеран

Руският президент Владимир Путин дойде в Техеран през днешния ден за диалози с иранския висш водач аятолах Али Хаменей и с президента на страната Ебрахим Раиси, което е първото пътешестване на водача на Кремъл отвън рамките на някогашния Съветски съюз след нахлуването на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

В Техеран Путин ще организира и първата си среща лице в лице след нашествието с водач на страна от НАТО - турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с цел да разиска договорка за обновяване на износа на зърно от черноморските пристанища на Украйна, както и мира в Сирия, цитира news.bg.

Пътуването на Путин, което идва единствено няколко дни откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън посети Израел и Саудитска Арабия, изпраща мощно обръщение към Запада по отношение на проектите на Москва да построи по-тесни стратегически връзки с Иран, Китай и Индия в лицето на западните наказания.

" Контактът с Хаменей е доста значим ", сподели пред кореспонденти в Москва Юрий Ушаков, външнополитически консултант на Путин. " Между тях се разви поверителен разговор по най-важните въпроси от двустранния и интернационален дневен ред.

За Иран, който също е притиснат от западните стопански наказания и е в спор със Съединените щати по отношение на нуклеарната си стратегия и редица други въпроси, визитата на Путин идва в доста подобаващ миг.

Иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че се надява, че визитата на съветския водач Владимир Путин в Техеран ще бъде повратна точка в развиването на връзките сред двете страни. Той съобщи това във вторник на среща с президента на Руската федерация, която беше излъчена по телевизионния канал " Россия-24 ", предава ТАСС.

" Наистина се надявам, че Вашето публично посещаване в Иран ще бъде повратна точка във връзка с укрепването на връзките сред страните както в районен, по този начин и в интернационален дневен ред.

Раиси означи позитивната динамичност в развиването на връзките сред Иран и Русия след срещата на президентите в Москва през януари тази година, а също по този начин високо оцени взаимните старания за разрешаване на сирийската рецесия. " Ние натрупахме доста опит в работата в сирийското направление. Мисля, че с помощта на нашето съдействие районът стана по-безопасен ", акцентира иранският президент. " Други страни единствено се преструват, че се борят с тероризма, само че нашето съдействие сподели, че можем да реализираме поставените цели ".

Иранските духовни водачи се стремят да засилят стратегическите връзки с Русия в лицето на зараждащия подкрепян от Съединени американски щати арабско-израелски блок от Персийския залив, който може да наклони салдото на силите в Близкия изток още повече против Иран.

" Като се имат поради разрастващите се геополитически връзки след войната в Украйна, Техеран се пробва да обезпечи поддръжката на Москва в борбата си с Вашингтон и неговите районни съдружници ", сподели почитан ирански чиновник, поискал анонимност.

Окуражен от високите цени на петрола след войната в Украйна, Иран залага, че с поддръжката на Русия може да притисне Вашингтон да предложи отстъпки за обновяване на нуклеарната договорка от 2015 година

Обръщането на Русия към Китай през последните месеци обаче доста понижи износа на недопечен нефт от Иран за Китай - основен източник на приходи за Техеран, откогато президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп още веднъж наложи наказания през 2018 година

През май Ройтерс заяви, че износът на ирански недопечен нефт за Китай е намалял внезапно, защото Пекин избира доста по-евтините съветски доставки, оставяйки съвсем 40 милиона барела ирански нефт, съхранявани на танкери в морето в Азия в търсене на други купувачи.

Преди идването на Путин Националната иранска петролна компания (NIOC) и съветският производител на газ Газпром подписаха меморандум за съгласие на стойност към 40 милиарда $.

На първо място в дневния ред на тристранните договаряния във вторник, които ще включват и Турция, ще бъдат напъните за понижаване на насилието в Сирия, където Ердоган заплаши да стартира нова военна интервенция за разширение на 30-километровата " зона за сигурност " по общата граница. И Москва, и Техеран се опълчват на сходно деяние на Турция.

" Поддържането на териториалната целокупност на Сирия е доста значимо и всяка военна офанзива в Северна Сирия несъмнено ще навреди на Турция, Сирия и целия район и ще облагодетелства терористите ", сподели Хаменей на Ердоган.

Високопоставен турски чиновник сподели, че плануваната интервенция на Турция ще бъде разисквана в Техеран, както и известията, че Русия и кюрдските сили работят дружно в някои региони на Сирия.

Русия и Иран са най-силните поддръжници на сирийския президент Башар ал-Асад, до момента в който Турция поддържа бунтовниците против него.

Путин, който навършва 70 години тази година, е пътувал малко в чужбина през последните години поради пандемията и рецесията в Украйна. Последното му пътешестване отвън някогашния Съветски съюз беше в Китай през февруари по време на Зимните олимпийски игри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР