Руският президент Владимир Путин поведе шествието на „Безсмъртния полк“ в

...
Руският президент Владимир Путин поведе шествието на „Безсмъртния полк“ в
Коментари Харесай

Владимир Путин поведе шествието на Безсмъртния полк в Москва

Руският президент Владимир Путин поведе шествието на „ Безсмъртния полк “ в Москва във връзка Деня на успеха за първи път от 2019 година, съобщи ТАСС.

Това е общо шестият път, в който съветският президент персонално се включва в шествието, което минава през Червения площад.

Путин държеше в ръце портрет на татко си - Владимир Спиридонович, който е воювал на фронта при защитата на Ленинград, където е бил тежко ранен.

А до него в шествието вървеше историкът и народен представител от Държавната Дума Елена Цунаева, която е член на централния щаб на придвижването " Безсмъртен полк ".

Шествието „ Безсмъртен полк “ се организира в Русия и в редица други страни, като задачата е да бъде демонстрирано почитание към паметта на воините и жертвите от войната. Всяка година на 9 май, или в дните към празника, участници в акцията провеждат шествия, на които носят фотоси на свои близки и родственици, които са взели участие във Втората международна война.

Началото е сложено през 2007 г в Тюмен, тогава то минава под името " Парад на спечелилите ".

През 2013 г шествието към този момент се организира в 120 града на Руската федерация, а година по-късно жителите на 500 града в седем страни по света излизат по улиците с портретите на своите родственици, воювали или починали във войната.

Поради пандемията на ковид през 2020 и 2021 година събитието се организира онлайн. Преди две години президентът се включи в акцията с видеообръщение от кабинета си в Кремъл.

Тази година шествия се организираха в градовете в цялата Руска федерация.

Междувременно акция " Безсмъртен полк " се организира и на Международната галактическа станция.

Космонавтите уважиха паметта на родственици, взели участие във Великата отечествена война, като сложиха техни фотоси на стената на един от модулите на съветския сегмент на станцията, съобщи Дир.бг.

В Берлин също се организира шествие на Безсмъртния полк.

РИА Новости разгласява в канала си в Telegram и фотоси от шествието в Украйна, където хората носят фотоси на починали във войната тази година.

" В един от боевете на 7 март Ваня беше оставен да пази по фланга. Започва обстрел, той взема решение да отклони огъня от другарите си и потегля с БТР. Тогава го удря ракета. Той изгоря ", споделя пред РИА Новости бащата на Иван Романов, умрял героично в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР