Руският президент Владимир Путин постигна сделка за примирие в Нагорни

...
Руският президент Владимир Путин постигна сделка за примирие в Нагорни
Коментари Харесай

Путин начерта червена линия за Ердоган по южния фланг на Русия

Руският президент Владимир Путин реализира договорка за помирение в Нагорни Карабах, която закрепва териториални придобивки за подкрепяния от Турция Азербайджан. С това той осуети по-силното наличие на Турция в района, който Москва преглежда като собствен заден двор.

Шестте седмици на боеве сред Азербайджан и силите на етническите арменци за анклава сложиха на тестване въздействието на Русия в Южен Кавказ, част от някогашния Съветски съюз, който тя счита за витално значим за отбраната на личния си южен фланг.

Трите предходни прекратявания на огъня, най-малко едно от които бе контрактувано с посредничеството на Москва, не бяха спазени. Азербайджан по простъпка смъкна съветски боен хеликоптер, при което починаха двама души. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поддържа офанзивата на Азербайджан военно и дипломатически, и се опита да се намеси в напъните за ходатайство в спора.

Накрая обаче Путин реализира лелеяната повече от две десетилетия съветска фантазия да изпрати съветски миротворци в Нагорни Карабах, въз основата на петгодишна ротация, и към този момент съумя да задържи настрани турските военни, които вместо това ще вземат участие в център за наблюдаване на примирието, намиращ се отвън анклава.

Това уголемява съветското военно наличие като поставя явен завършек на геополитическото съревнование сред Москва и Анкара, такова каквото продължава да се демонстрира в Сирия и Либия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР