Руският президент Владимир Путин подари на лидерите на страните от

...
Руският президент Владимир Путин подари на лидерите на страните от
Коментари Харесай

Путин раздава пръстени като Саурон

Руският президент Владимир Путин подари на водачите на страните от Общността на самостоятелните страни златни сувенирни пръстени, на които написа " Честита нова година. 2023. Русия ". Те са за спомен от неофициалната среща, която стартира през вчерашния ден в Санкт Петербург и продължи и през днешния ден. Пръстените са 9, като деветият е за самия Путин.

Понеже пръстените и символиката им се трансфораха в вест, се наложи да ги разяснява и представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той предлага да не се подчертава толкоз върху тях. " Това е просто новогодишен сувенир...Нищо изключително няма ", споделя Песков пред съветската редакция на БиБиСи.

 Заради паралела с известната книга на Дж. Р. Р. Толкин " Властелинът на пръстените " и последвалият едноименен филм казусът провокира доста мнения в обществените мрежи. В книгата владетелят на Мордор - властелинът на тъмнината Саурон, връчва девет пръстена на кралете на деветте кралства. Пръстените дават мощ, само че трансформират кралете в призраци - назгули, поробени чиновници на Саурон. 
 
" Естествено, че това е направено преднамерено - разяснява подаръците на Путин политоложката Екатерина Шулман. - Дизайнът на пръстена препраща към облика на Саурон, както е показан във филмовата трилогия (а той е въодушевен от общоевропейската концепция за рогатия дявол). Прилича и на герба на Оперативно-наблюдателно дело, само че той е в друга гама. Смятат, че вдъхновението за имитацията е пристигнало от хубавото число на участниците в срещата - 9, и за какво да не се употребява случая. Други читатели означиха, че препратката към " Властелина на пръстените " не е напълно точна. В книгата става дума за деветте пръстена на кралете, затова Путин не е Саурон, а кралят на назгулите. Пръстенът на Саурон не е един от деветте. Така въпросът кой е Саурон в настоящата компания от владетели остава открит. 
 
 
 
 
 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР