Руският президент Владимир Путин осъди стрелбата в концертна зала в

...
Руският президент Владимир Путин осъди стрелбата в концертна зала в
Коментари Харесай

Путин свърза Украйна с варварската терористична атака в Москва. Ислямска държава пак пое отговорност


Руският президент Владимир Путин осъди стрелбата в концертна зала в Москва като " кървава, варварска терористична офанзива " и разгласи 24 март за ден на народен печал. Той сподели, че нападателите са възнамерявали да избягат в Украйна, където им е бил квалифициран " прозорец ", с цел да минат границата.

Путин направи това в записано, публикувано от Кремъл, 19 часа след Crocus City Hall в московското предградие Красногорск в петък вечерта. Броят на жертвите на нападението доближи 133 души по последни данни, а десетки са тежко ранени. Спасителните екипи не престават да вадят тела от руините, провокирани от детонации и пожар, провокирани от нападателите.

По-рано от Кремъл оповестиха, че Федералната работа за сигурност ( ФСС ) са докладвали на Путин, че са арестувани 11 души, като 4-ма от тях са обвинени като директни причинители на най-тежкия терористичен акт в страната от две десетилетия.

Отговорност пое афганистанската секта на джихадистката формация " Ислямска страна " . А източник от разузнаването на Съединени американски щати заяви, че има данни, които удостоверяват това. Последва ново изказване на терористичната формация с повече детайлности.

Следственият комитет на Русия обаче заяви, че четиримата са били арестувани в граничещата с Украйна и Беларус Брянска област, а източници от ФСС споделиха пред държавни медии, че мъжете са имали контакти с украинската страна.

Киев отхвърли да има каквато и да било връзка с офанзивата още в петък вечерта и изрази опасения, че Москва ще се опита да упрекна Украйна, с цел да ескалира войната.

 Покривът на постройката се срути поради детонациите и пожара, породени от нападателите с коктейли
В събота тази версия първо беше отречена от военното разузнаване на Украйна, а по-късно и от консултант на президента Володимир Зеленски , който още не е коментирал.

„ Версиите на съветските специфични служби във връзка с Украйна са безусловно несъстоятелни и неуместни “, написа Михайло Подоляк в X.

В изказването си обаче Путин също сподели, че нападателите са се пробвали да избягат към Украйна , без да показа доказателства за това. Той добави, че четиримата " се опитвали да избягат и да се придвижват към Украйна, където по предварителна информация украинската страна е подготвила прозорец, през който да преминат границата ".

Андрий Юсов , представител на украинското военно разузнаване, обаче разяснява пред Би Би Си, че регионът е цялостен с съветски военни и служби за сигурност. По думите му всеки терорист, който бяга от мястото на офанзива, би трябвало да е „ малоумен, податлив към самоубийство или да желае да бъде хванат, с цел да се насочи натам ".
 Стотици руснаци слагат цветя и играчки на мястото на нещастието. Сред жертвите и ранените има и няколко деца
А Подоляк добави пред Current time: " Няма никаква " украинска диря ", даже и близка. Ние сме малко по-заети с други неща. Участваме в пълномащабна война и не действаме с способи, присъщи на съветския политически режим, което, Путин към този момент неведнъж е показал. "

Руският президент сподели още, че всички нападатели са били хванати, без обаче да даде никаква информация за тях и претекстовете им.

Той добави, че всички служби работят за откриване на съучастниците на терористите - кой ги е превозвал, начертал е пътищата им за отдръпване, осигурявал е секрети квартири, скривалища за оръжие.

Путин съпостави нападателите с нацисти и ги назова " нехора ", които ще понесат " заслужено и неизбежно наказване, които и да са и който и да ги е насочвал ". " За тях ще има една орис - отмъщение ", закани се той.

Путин разгласи, че се вземат спомагателни антитерористични ограничения.

" Това е удар по Русия. Основното нещо в този момент е да попречим на тези, които стоят зад тази кървава баня, да извършат ново закононарушение “, означи той.
Ново изказване на " Ислямска дъжрава "
Междувременно групировката " Ислямска страна " излезе с следващо изказване, в което още веднъж пое отговорност и даде повече детайлности. То беше оповестено в сметки на групата в Телеграм, заяви Би Би Си. В него се споделя, че четирима нападатели са взели участие в смъртоносното нахлуване и е оповестена фотография, на която се твърди, че са те маскирани.

Актуализацията идва от новинарската работа на групировката Amaq , която беше източник и на първичното изказване. В изказването се споделя, че " нападението идва в подтекста на естествената продължаваща война сред " Ислямска страна " и [антиислямски] страни ".

Нападението е осъществено от " бойци ", които съгласно групировката са били въоръжени с " картечници, револвер, ножове и запалителни бомби ", и че нападението е било предшествано от " съгласувана " разследваща задача.

След офанзивата в Москва българското - въоръжени с дългоцевно оръжие служители на реда и жандармеристи ще патрулират по улиците.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР