Руският президент Владимир Путин обходи с катер корабите, които участваха

...
Руският президент Владимир Путин обходи с катер корабите, които участваха
Коментари Харесай

Владимир Путин обходи с катер корабите, които участваха в парад в Санкт Петербург

Руският президент Владимир Путин обходи с катер корабите, които участваха през днешния ден в церемониал в Санкт Петербург по случай Деня на военноморския флот, заяви ТАСС.

Редом с висшия главнокомандващ на катера, над който се развяваха президентският щандарт и Андреевският байрак, се намираха министърът на защитата Сергей Шойгу и командващият Военноморски сили адмирал Владимир Корольов.

След като президентът поздрави екипажите на корабите, катерът му пусна котва до Адмиралтейската крайбрежна улица, откъдето той следи парада.

За първи път в историята на военноморските паради в Санкт Петербург в днешния участваха повече от пет хиляди моряци от Балтийския, Северния, Черноморския и Каспийския флот. Общо 50 кораба и подводници бяха на парада Над града прелетяха 40 самолета и хеликоптера на морската авиация. Зрителите видяха за първи път тежкия атомен ракетен крайцер "Пьотр Велики ", най-голямата атомна подводница в света "Дмитрий Донски ", новата фрегата "Адмирал Макаров ", кораба за битка с подводници "Вицеадмирал Кулаков " и други

В празника участваха и кораби от Китай, които преди няколко дни организираха общи учения с съветски моряци в Балтийско море. Президентът Путин поздрави съветските моряци и им благодари за достойната работа и честност към родината и народа. Той подсети, че историята на Русия е неразривно обвързвана с успехите на безстрашния военноморски флот, цитирайки особено борбите за Одеса и Севастопол през Втората международна война, и акцентира, че Русия е мощна военноморска страна.

Традиционният церемониал е привлякъл към 100 хиляди жители и посетители на града, по данни на локалните управляващи.

Парад в чест на съветския военноморски флот се състоя за първи път и в сирийския град Тартус, където Русия разполага с база. Начело на парада беше подводницата от Черноморския флот "Краснодар ", която дружно с фрегатите "Адмирал Есен " и "Адмирал Григорович " в края на юни нанасяше удари с крилати ракети по бази на бойци в Сирия, напомня Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР