Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на

...
Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на
Коментари Харесай

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-7

Руският президент Владимир Путин няма да участва на срещата на Г-20. Това е съобщил самият той в телефонен диалог с индийския министър председател Нарендра Моди, съобщи Би Би Си.

Индия е хазаин на тазгодишната среща на върха, която ще се организира в столицата Делхи от 9 до 10 септември.

Путин е уведомил Моди, че външният министър Сергей Лавров ще участва на срещата от негово име. Двамата водачи са разискали и няколко " районни и световни въпроси от съвместен интерес ".

Миналата седмица представител на съветското държавно управление е съобщил, че Путин няма да участва на срещата, защото има " претрупан график ".

Г-20 включва 19-те най-богати страни в света плюс Европейския съюз. Понастоящем Индия ръководи Г-20, която се сменя годишно сред членовете.

Очаква се нахлуването на Русия в Украйна да бъде тематика на диалог на срещата на върха в Делхи, където ще участват международни водачи, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и министър председателят на Обединеното кралство Риши Сунак.

Миналата седмица президентът на Русия участва на срещата на върха на БРИКС, извършена в Йоханесбург, посредством видеовръзка, с цел да избегне рискът от възможен арест от Международния углавен съд (МНС).

МНС издаде заповед против Путин, обвинявайки го във военни закононарушения в Украйна.

Индия сподели, че Моди е изразил " схващане за решението на Русия " и е благодарил на Путин за поддръжката на самодейностите на Делхи, до момента в който тя беше ръководител на Г-20.

В изказването на Русия не се загатва отсъствието на Путин на срещата на върха на Г-20, само че се споделя, че двете страни са се договорили да си сътрудничат в подтекста на съветското председателство на БРИКС, което стартира на 1 януари идната година.

" Разговорът засегна и настоящи въпроси на руско-индийските връзки, които се развиват прогресивно в духа на изключително привилегировано стратегическо партньорство ", се споделя още в известието.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР