Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на

...
Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на
Коментари Харесай

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да участва на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на представител на съветското посолство в Джакарта. Юлия Томская, началник на протокола на посолството в Джакарта съобщи, че съветският президент ще взе участие " виртуално ".

Това е първото съветско удостоверение, че Путин няма да пътува до Бали за срещата, на която би се оказал в една стая с американския президент Джо Байдън за първи път след нашествието на Русия в Украйна.

Байдън назова Путин " военнопрестъпник " и изключи опцията за среща с него на Бали, в случай че в диалозите не се разисква и освобождението на американци, държани в Русия, заяви БНР.

" Мога да потвърдя, че (външният министър) Сергей Лавров ще води делегацията на Г-20. Програмата на президента Путин към момента се доработва, той може да се включи виртуално ", декларирала за Агенция Франс Прес Юлия Томская. Тя дава отговор за протокола в съветското посолство в Индонезия.

По-рано представители на Индонезия оповестиха пред Ройтерс, че Путин няма да отиде в Бали и че Лавров ще води делегацията на Москва.

Като хазаин на Г-20 Индонезия устоя на натиска на западните страни и Киев поради войната в Украйна да отдръпна поканата към Путин за присъединяване в лидерския конгрес и да изгони Русия от Г-20. Джакарта съобщи, че няма пълномощията да направи сходно нещо, без за това да има консенсус измежду страните от групата.

В изявление за " Файненшъл таймс " индонезийският президент Джоко Видодо съобщи, че Русия е добре пристигнала на срещата, за която индонезийският държавен глава изрази опасения, че ще бъде засенчена от " много тревожното " повишаване на напрежението в интернационалните връзки, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Групата на 20-те не е замислена като политически конгрес. Тя е замислена като конгрес, отдаден на стопанската система и развиването ", уточни той. През август той удостовери, че Путин е приел поканата за срещата в Бали.

Индонезия предложения и украинския президент Володимир Зеленски, само че той разгласи, че няма да взе участие, в случай че Путин е там. Очаква се украинският държавен глава да се включи във форума по видеоконферентна връзка. Украйна не е членка на Г-20.

В срещата на върха на Г-20 се чака да вземат участие още редица международни водачи, измежду които президентите на Съединени американски щати и Китай Джо Байдън и Си Цзинпин.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР