Руският президент Владимир Путин неофициално изпраща сигнали, че е готов

...
Руският президент Владимир Путин неофициално изпраща сигнали, че е готов
Коментари Харесай

Путин изпращал сигнали, че е готов за прекратяване на огъня

Руският президент Владимир Путин импровизирано изпраща сигнали, че е подготвен за преустановяване на огъня на настоящата фронтова линия, написа в своя разработка през днешния ден New York Times, обобщена от съветската редакция на BBC.

NYT цитира двама някогашни високопоставени чиновници, близки до Кремъл, и американски дипломати, които са получили известие от емисарите на Путин. Всички източници на NYT споделят тази информация за кулоарната дипломация в режим на анонимност.

Сигнали постъпвали по няколко канала, в това число и посредством държавни управления, които поддържат положителни връзки както с Русия, по този начин и със Съединени американски щати. Първите такива знаци били подадени още през есента на 2022 година, след сполучливата украинска контраатака, а тази есен още веднъж били възобновени.

Според информацията на американското съветският президент Владимир Путин оповестява посредством медиатори на западните страни, че макар обществената си изразителност за непроменените цели на своята " специфичната интервенция ", би бил подготвен да замрази спора в Украйна по сегашната фронтова линия.

Важно изискване за Путин е да може да разгласи своята победа, само че, както отбелязва вестникът, той и по принцип би могъл да направи това, тъкмо както и показа приключването на протеста на Пригожин като доказателство за силата на своя режим.

В същото време претенциите към неокупираната част от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области (Русия разгласи всички тези райони в техните административни граници за част от своята територия), свалянето на формалната власт в Киев, ръководена от Володимир Зеленски и даже гаранциите за невлизане на Украйна в НАТО не са измежду главните претенции на Путин.

" Той в действителност е подготвен да спре на сегашните си позиции ", цитира New York Times някогашен съветски чиновник, предавайки, по думите му, неофициалното обръщение на Кремъл. Но и, продължава цитата: " Той (Владимир Путин) не е подготвен да отстъпи даже и на метър. "

Някои анализатори споделят, че Путин печели от дълга война и желае да отсрочи всевъзможни договаряния до възможното завръщане на някогашния американски президент Доналд Тръмп на поста през 2024 г. Но някогашен съветски чиновник твърди, че Путин в действителност би предпочел да подписа договорката по-рано, поради несигурността, присъща на войната.

Източници разясняват и че съветската агитация елементарно ще изясни на руснаците за какво сходно " тъждество " в действителност е " победа ", като се концентрира по-специално върху завладяването на сухопътния кулоар към Крим. " Идеалното време за такава договорка би било преди президентските избори в Русия през март 2024 година, споделя един от събеседниците на изданието.

Американските управляващи също регистрират смяна в позицията на Путин, който към този момент не упорства за премахване на настоящето държавно управление в Киев.

Споразумението за преустановяване на огъня, което вероятно Путин предлага, ще резервира суверенна Украйна със столица Киев, само че ще остави под контрола на Русия 20% от украинските територии.

Високопоставени чиновници на Съединени американски щати показват обаче подозрение, че някой изтъкнат украински политик би могъл да се съгласи на съглашение, което ще остави толкоз огромна част от територията на Украйна в съветски ръце.

Освен това мнозина на Запад като цяло са скептични към съглашението за преустановяване на огъня, защото то единствено ще даде време на Путин да се превъоръжи за идната нова офанзива.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР