Руският президент Владимир Путин не показа никакви признаци за отстъпление

...
Руският президент Владимир Путин не показа никакви признаци за отстъпление
Коментари Харесай

Решаваме въпроса със сила. Путин каза, че няма да има нова мобилизация, но и че войната ще продължава

Руският президент Владимир Путин не сподели никакви признаци за оттегляне от войната си против Украйна. На годишната си конференция на 14 декември той сподели на руснаците, че " мир ще има, когато реализираме задачите си ". На нея стана ясно, че към този момент не се възнамерява нова готовност.

" Или реализираме съглашение, договаряме избрани параметри, или решаваме въпроса със мощ. Към това ще се стремим ", сподели той.

Новината идва на фона на продължаващата атака на Украйна , която към този момент не реализира предстоящите резултати на фронта. Същевременно финансовата помощ за страната от Съединените щати е блокирана от републиканците, а в четвъртък унгарският министър председател, че ще блокира помощта, планувана от Европейския съюз .

По време на конференцията Путин заяви, че сега няма потребност от нова готовност и удостовери, че главните цели на Русия остават " денацификацията " и " демилитаризацията " на Украйна.

Кремъл употребява тези термини, като твърди, че държавното управление в Киев се управлява от симпатизанти на нацистите, макар че украинският президент Володимир Зеленски е евреин и е изгубил родственици в Холокоста.

В четвъртък Путин сподели, че 486 хиляди души са се присъединили непринудено във войната, а всеки ден се набират по още 1500 души. Тези изказвания идват на фона на голям брой известия за руснаци, които отхвърлят да отидат на фронта.

През есента на 2023 година Русия разгласи „ частична готовност “, като управляващите не разкриха какъв брой хора са били призовани тогава. След това стотици хиляди мъже напуснаха Русия.

На 1 декември 2022 година Путин подписа декрет за увеличение на броя на постоянните военнослужещи в съветската войска със 170 хиляди души . Тогава Министерството на защитата увери, че не се възнамерява нова готовност, нито пък доста увеличение на наборната военна работа.

В четвъртък, говорейки за числеността на съветските сили в Украйна, Путин сподели, че те наброяват 617 000 души.

Запитан дали мобилизираните през предходната година ще бъдат демобилизирани, съветският президент не отговори. В канала на роднините на мобилизираните те остро подлагат на критика Путин.

Путин за следващ път сподели, че " руснаците и украинците са един народ " и " това, което се случва в този момент, наподобява на революция сред братя ". Той добави, че вследствие на руско-турските войни през XVIII в. черноморското крайбрежие е минало към Русия, а " Одеса е съветски град ".

Всички тези изказвания, които не дават отговор на историческите обстоятелства или се основават на техни спорни тълкования, бяха повтаряни от съветския президент в навечерието на войната и бяха употребявани като опрощение за териториалните искания на Русия към прилежащата страна.

Попитан за вероятностите за нормализиране на връзките с Европейския съюз , Путин отговори, че Русия е била " принудена да предприеме тези дейности ", визирайки войната. Той упрекна Съединени американски щати за " организирането " ѝ и сподели, че " Европа пее дружно с тях ".

Междувременно представителят на Кремъл Дмитрий Песков , който модерираше събитието, сподели, че е имало много апели от жители с молба Путин да продължи да бъде държавен глава. Миналата седмица той заяви, че ще се на изборите през март.

Путин става президент за първи път през 2000 година и е президент в продължение на четири мандата (с спиране през 2008-2012 година, когато стана премиер).

Последните промените в Конституцията, признати по негова самодейност, му разрешиха да се кандидатира за пети мандат. Така той ще си подсигурява властта до 2030 година и към този момент е най-дълго управлявалият Русия след руския деспот Йосиф Сталин . На изборите през 2018 година успеха му беше оповестена с рекордните 76,69%.

През февруари 2021 година той стартира пълномащабна война против Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР