Руският президент Владимир Путин не е обсъждал разполагането в Беларус

...
Руският президент Владимир Путин не е обсъждал разполагането в Беларус
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко говориха, нито дума за Украйна

Руският президент Владимир Путин не е обсъждал разполагането в Беларус на съветски стратегически нуклеарни оръжия с белоруския президент Александър Лукашенко, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, след среща на двамата президенти в Москва в четвъртък. Това заяви Ройтерс като се базира на съветската осведомителна организация " Интерфакс ".

Песков обаче направи спогодба, че двамата президенти са разговаряли на четири очи и в сряда, като той няма информация за наличието на договарянията.

Самият Лукашенко заяви пред публицисти след двудневните договаряния в Москва, че са разискали " доста въпроси, свързани с развиването на военно-промишления комплекс и защитата, и са били реализирани всички нужни решения ".

" Владимир Владимирович (Путин ) и аз организирахме основополагащи договаряния през вчерашния ден. Обсъдихме въпроси, както споделят публицистите, от затворен темперамент. Те постоянно съществуват. Обърнахме повече внимание на въпросите за сигурността, развиването на военно-промишления комплекс и защитата на съюзната страна, ", сподели Лукашенко, откривайки съвещанието на Висшия държавен съвет на Съюзната страна, свързваща Русия и Беларус.

През март Путин разгласи, че Русия ще разположи нуклеарно оръжие на територията на своя комшия поради приближаването на НАТО до границите на Русия - първа сходна стъпка от края на Студената война преди три десетилетия.

 Русия разполага нуклеарно оръжие в Беларус, разгласи Путин Русия разполага нуклеарно оръжие в Беларус, разгласи Путин

Миналата седмица Лукашенко сподели, че Русия може, в случай че възникне нужда, да сложи там и междуконтинентални нуклеарни ракети, изключително в случай че Западът заплашва да унищожи Беларус. Той обаче не показа доказателства за такава опасност.

Русия употребява територията на Беларус като стартова площадка за нахлуването си в общата им съседка Украйна през февруари предходната година и от този момент военното им съдействие се ускори със взаимни учения на беларуска земя.

Лукашенко обаче настоя, че Беларус не е страна във войната и няма желание да става такава.

В обществените изказвания на Путин и Лукашенко на срещата на върха войната в Украйна не беше упомената, показва Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР