Руският президент Владимир Путин на 22 февруари възобнови своя империалистичен

...
Руският президент Владимир Путин на 22 февруари възобнови своя империалистичен
Коментари Харесай

ISW: Историческите граници на Путин са оправдание за агресия към съседни държави

Руският президент Владимир Путин на 22 февруари възобнови своя империалистичен изказ, като съобщи, че Русия се бори за " историческите си граници " . Той се изрази по сходен метод в речта си преди повторното навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година Путин даде четириминутна тирада на митинга за Деня на бранителите на Отечеството в Москва , заявявайки, че сега " се води борба за историческите граници (на Русия), за (руския) народ ".

Това написа Институтът за проучване на войната (ISW) в дневния си разбор на обстановката на фронта в Украйна.

Путин не направи други забележки по отношение на хода на войната или не разиска съответни цели на фронта. Концепцията за " историческите граници " на Русия може да се употребява за оправдаване на експанзия против съвсем всеки от съседите на Русия, както и Молдова и централноазиатските страни, които не споделят граница с Русия, защото всички те съдържат територия, която е принадлежала в един миг към Съветския съюз или Руската империя или и двете.
 Путин от Лужники: В момента се води борба за нашите исторически граници
Путин от Лужники: В момента се води борба за нашите исторически граници

Той се обърна във връзка Деня на бранителя на Отечеството

Речта на Путин последва неговия декрет от 21 февруари , с който се анулира указът му от май 2012 година по отношение на териториалната целокупност на Молдова.

Путин анулира заповедите си от 2012 година към съветското външно министерство (МВнР) твърдо да съблюдава правилата на Хартата на Организация на обединените нации, които изискват развиването на другарски връзки сред страните на основата на тъждество, ценене на техния суверенитет и териториална целокупност, и уговорката на Русия интензивно да търси способи за разрешаване на казуса с Приднестровието на основата на ценене на териториалната целокупност на Молдова. Отмяната на указа от 2012 година не демонстрира, че Путин има намерение да нападна Молдова - начинание, за което му липсва боен потенциал - макар че сочи към ескалация в продължаващите му старания да подкопае молдовската страна.

Новият декрет също анулира наредбата за " поредно използване " на Договора за ограничение на стратегическите оръжия (СТАРТ) със Съединените щати. Путин съобщи, че е подписал указа " с цел да обезпечи националния интерес на Руската федерация по отношение на дълбоките промени, настъпващи в интернационалните връзки ".
 Русия облече в закон прекъсването на деяние на контракта СТАРТ II
Русия облече в закон прекъсването на деяние на контракта СТАРТ II

Леонид Слуцки съобщи, че " нуклеарните сили не губят войни "

Представители на украинското разузнаване не престават да правят оценка, че Русия не разполага с бойната мощност и ресурсите, нужни за поддържане на новите й настъпателни интервенции в Украйна. Представител на Главното ръководство на украинското военно разузнаване (ГУР) Вадим Скибицки сподели пред АП, че съветските сили са засилили настъпателните си интервенции в най-малко четири или пет направления в Луганска, Донецка и Запорожка области при започване на февруари, само че към момента не са постигнали обилни триумфи, макар че не престават да изтощават своя личен състав и запаси.

Скибицки добави, че съветските сили концентрират напъните си върху завладяването на Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка, Авдиевка и Въгледар.

Началникът на ГУР Кирило Буданов съобщи в изявление за Forbes, че съветската атака е толкоз неефективна, че е съвсем незабележима, и означи, че съветските сили са разпределяли снаряди и муниции, с цел да поддържат офанзиви по направленията на Бахмут, Лиман и Въгледар, като в същото време пестят снаряди в други области.

Изявлението на Буданов съответствува с оценката на ISW, че съветските сили дават приоритет на посоките Бахмут и Лиман и занапред ще подхващат забележителен напън за нахлуване в региони западно от град Донецк.

Буданов добави, че съветските артилерийски ресурси са намалели до 30 % от общия брой снаряди . Той твърди, че Русия е внесла тестова партида артилерийски снаряди от Иран и сега се пробва да набави друга партида от 20 000 снаряда. По-рано Буданов пресметна, че съветските сили са изстрелвали към 20 000 снаряда дневно в края на декември 2022 година, което е спад от 60 000 снаряда дневно през ранните стадии на войната.

Буданов също означи, че съветската тактичност към Бахмут и Въгледар значително е минала от артилерийски и механизирани офанзиви към пехотни офанзиви заради неналичието на снаряди и бронирани транспортни средства. Буданов означи, че Русия е заела повече от 90 % от своите 316 000 мобилизирани чиновници на фронтовите линии, което в допълнение удостоверява оценките на Запада и ISW, че съветските сили нямат обилни неизползвани боеспособни запаси.

Буданов означи, че оповестената от Кремъл цел за произвеждане на 800 танка годишно е нереалистична и съобщи, че Русия може да създава единствено 40 крилати ракети на месец, които изразходват за един цикъл ракетни удари. Русия към този момент е изгубила минимум 1500 танка и евентуално даже 2000, както ISW заяви по-рано.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин непосредствено упрекна съветското Министерство на защитата (МО), че е излъгало за снабдяването на всички неконвенционални елементи. " Вагнер " получават единствено 20 % от артилерийските муниции, които са им обещани.

Пригожин твърди, че изказването на МО е " храчене против частната военна компания (ЧВК) " Вагнер " и опит да се скрият закононарушенията на МО против бойци, които реализират бойни триумфи край Бахмут. Той прикани МО да извърши обещанията си, а не да залъгва съветската общност.

Много видни съветски блогъри скочиха в отбрана на Пригожин, разпространявайки изказванията на Пригожин и обвинявайки Министерството на защитата, че не съумява да поддържа хипотетичните най-ефективни съветски сили в Украйна.

Един блогър означи, че съветското МО в този момент се отнася към силите на " Вагнер " по същия метод, по който МО се отнася към своите стандартни сили в Украйна, което е ясна стъпка обратно от предходното показване на Пригожин като същински победител край Бахмут.

Оплакванията на Пригожин също удостоверяват, че предходните му хвалби за независимостта на " Вагнер " от съветското МО са неистини. Друг блогър, обвързван с Кремъл, разкритикува съперничеството сред групата " Вагнер " и Министерството на защитата като контрапродуктивно.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че държавното управление на Съединени американски щати е загрижено за евентуалното подсилване на руско-китайските връзки.

Прайс съобщи, че Съединените щати са загрижени, тъй като " тези две страни споделят визия... в която огромните страни могат да тормозят дребните страни, а границите могат да бъдат преначертани със мощ ".

Руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров се срещнаха с шефа на офиса на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия (ККП) Ван И в Москва на 22 февруари.

Информационният канал на Кремъл ТАСС заяви, че Йи е споделил, че " без значение по какъв начин се трансформира интернационалната обстановка, Китай остава зает да поддържа позитивните трендове в развиването на връзките си с Русия.

Представители на американското разузнаване обявиха, че Путин може да активизира доста повече съветски личен състав . New York Times заяви на 20 февруари, цитирайки чиновници на американското разузнаване, че съветският президент може да активизира още стотици хиляди руснаци в допълнение към мобилизираните преди този момент 300 000 души личен състав.
 ISW: Русия активизира и лица с двойно поданство
ISW: Русия активизира и лица с двойно поданство

Продължава разнобоят сред съветската войска и " Вагнер "

New York Times свързва вероятността за всеобща готовност с удвояването на антизападната и антиукраинската изразителност на Путин. ISW по-рано оцени, че Путин е отсрочил оповестяването на втората мобилизационна вълна от угриженост за стабилността на своето ръководство и е траял да избира практиките на криптомобилизация.

Путин евентуално е наредил на съветските държавни органи да основат всички нужни условия за широкомащабна готовност, както ISW заяви по-рано, само че Русия няма потенциал да образова стотици хиляди нови бойци или мобилизирани резервисти и няма да може да ги оборудва с артилерия или бронирани транспортни средства през 2023 година, като се изключи неправдоподобни промени в съветската отбранителна промишленост или желанието на съветски сътрудници като Китай да дават смъртоносна помощ в голям мащаб.

Американски чиновници обявиха, че съветските сили се борят да компенсират загубите на тежка техника заради ефикасни наказания. Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо съобщи на 21 февруари, че Русия е изгубила над 50 % от своите танкове и боеприпасите са на привършване. Адейемо съобщи, че глобите на Съединени американски щати и контролът върху износа са влошили способността на съветските сили да заменят над 9000 единици изгубено военно съоръжение, принудили са да стопират производството в основни отбранителни уреди и са предизвикали дефицит на съществени съставни елементи за производството на танкове и самолети.

Съобщава се, че руснаците са нараснали миграцията си към Съединените щати, откакто Кремъл разгласи частична готовност през септември 2022 година CNN заяви, че съвсем 22 000 съветски жители са се пробвали да влязат в Съединените щати през южната им граница след оповестяването на частичната готовност на Путин. Докладът, който цитира данни от американските митнически и гранични патрули, показва, че броят на съветските жители, опитващи се да влязат в Съединените щати, се е нараснал съвсем три пъти от началото на частичната готовност.

Кремъл продължава да уголемява стратегиите за обществени помощи за фамилиите на съветски бойци, които вземат участие във войната в Украйна в сходство с обръщението на Путин от 21 февруари. Кметът на Москва Сергей Собянин подписа на 21 февруари декрет за разширение на същите ограничения за обществена поддръжка, дадени на фамилиите на активизирания личен състав, към фамилиите на военнослужещи по контракт и доброволци.

Председателят на комисията по труда, обществената политика и въпросите на ветераните на Държавната дума на Русия Ярослав Нилов разгласи на 21 февруари, че Държавният фонд за подкрепяне на фамилиите на починалите бойци и ветераните от " специфичната военна интервенция " ще работи във всеки район на Русия.

Комисарят на украинската Върховна рада по правата на индивида Дмитро Любинец упрекна съветския омбудсман Татяна Москалкова на 22 февруари в допустимо присъединяване в интернационалните схеми за извеждане на украински деца от други страни в Русия.

Любинец съобщи, че Москалкова и нейните подчинени може да са взели участие в насилственото извеждане на две украински деца от Австрия в Москва през януари 2023 година Властите на Западна Австрия (Тирол) оповестиха през януари отстраняването и следствието на тиролски чиновник, упрекнат в образуване на извеждането на две украински деца от Австрия при майка им в Москва без координиране с виновните украински управляващи.

Австрийските управляващи отхвърлиха държавна интервенция в отнемането на тези две украински деца.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР