Руският президент Владимир Путин, който разпали войната срещу Украйна, се

...
Руският президент Владимир Путин, който разпали войната срещу Украйна, се
Коментари Харесай

NYT: Путин не срещна подкрепа на срещата на БРИКС

Руският президент Владимир Путин, който разпали войната против Украйна, се опита да употребява срещата на БРИКС в ЮАР, с цел да притегли страните от групата на своя страна. Форумът обаче беше концентриран върху разширението на блока и връзките със западните страни, написа The New York Times.

Срещата в южноафриканския Йоханнесбург беше открита с видеообръщение на Путин, който не пристигна персонално (вместо него присъстваше съветският външен министър Сергей Лавров), тъй като се бои да не бъде задържан след издадената от Хага интернационална заповед за арест. В изказването си пред водачите на Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка Путин упрекна Запада за излизането на Русия от зърнената договорка. Според него на Русия не са обезпечени нужните условия да изнася храни. По време на действието на договорката обаче експортът на такава продукция от Русия доближи рекордно равнище.

Макар че войната в Украйна и зърнената договорка се обсъждаха на форума, нито една от участващите страни не поддържа позицията на Русия, отбелязва The New York Times.

Членовете на БРИКС имат прекомерно разнопосочни ползи, заради което е мъчно да намерят общ език, само че те имат и доста общо. Бразилия, Индия и ЮАР биват подложени на критика от Запада поради това, че още не са осъдили съветската инвазия в Украйна, те обаче се стремят да останат в положителни връзки кактосъс Съединени американски щати и Европейски Съюз, по този начин и с Китай и Русия. В БРИКС има опити организацията да се преглежда като ядро на дипломатически и стопански блок, който би трябвало да противостои на алиансите, доминирани от Запада.

Министърът на търговията на Китай Ван Вентао обаче съобщи от името на китайския водач Си Дзинпин, че БРИКС " не е място за тренировки за взимане на страна и основаване на противоборство сред блоковете ".

Припомняме, през вчерашния ден президентът на Бразилия Лула да Силва съобщи, че не Бразилия не е съгласна БРИКС да е контрапункт на Съединени американски щати и Запада.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР