Руският президент Владимир Путин коментира за първи път смъртта на

...
Руският президент Владимир Путин коментира за първи път смъртта на
Коментари Харесай

Путин: Съгласих се да разменим Навални срещу задържани в западни затвори

Руският президент Владимир Путин разяснява за първи път гибелта на опозиционера Алексей Навални, както и предлагането на френския президент за краткотрайно помирение в Украйна, до момента в който трае олимпиадата. Той направи изказване пред медиите в щаба си по настоящи въпроси незабавно откакто научи, че печели нов мандат.

За Навални

Руският президент Владимир Путин съобщи, че се е съгласил на размяната на Алексей Навални няколко дни преди смъртта му в наказателна колония, където излежаваше присъда от 19 година затвор. Путин сподели, че е имал едно изискване за размяната: „ Да не се връща “. Президентът назова гибелта на Алексей Навални тъжно събитие.

„ Що се отнася до господин Навални. Да, той умря, това постоянно е тъжно събитие. Имали сме и други случаи, когато хора са умирали в пандиза, само че това не се ли е случвало в Съединени американски щати? Случвало се е, и то нееднократно “, сподели Путин, цитиран от „ Комерсант “.

„ Няколко дни преди гибелта на Навални ми споделиха, че има концепция той да бъде сменен за няколко души в затвори в западни страни. Може да ми вярвате, може и не. Човекът, който приказва за това, още не беше довършил изречението си, когато споделих, че съм склонен. Но, за жалост, се случи това. При едно изискване се съгласих: ще го заменяем, само че той да не се връща. Но подобен е животът “, сподели Путин.

Дългогодишният помощник на Навални Леонид Волков назова изказването на Путин " цинично ", отбелязва ДПА. Думите на Путин удостоверяват изказването на политическия шеф на Фондацията за битка с корупцията на Навални Мария Певчих, направено към седмица след гибелта му. Певчих сподели, че е била реализирана договорка за замяна на Навални с руснак, наказан за ликвидиране в Германия, и че деятелят е умрял единствено няколко дни преди размяната да се реализира, напомня ДПА.

Същевременно пред публицисти представителят на Кремъл ДмитрийПесков съобщи, че вдовицата на Навални Юлия е имала опция да пристигна в Русия и да види мъжа си, само че е предпочела да остане в чужбина, съобщи ТАСС.  " Вдовицата на Навални доста пъти имаше късмет да пристигна в Русия и да види мъжа си. Тя избра да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос ", сподели Песков на задграничен публицист, говорейки с него на британски език.

За предлагането на Макрон за помирение, до момента в който трае олимпиадата

Русия може да прегледа предлагането за олимпийско помирение, само че не възнамерява да води договаряния, " тъй като на съперника му свършват патроните ", сподели съветският президент.

Русия знае за наличието на военнослужещи от страните от НАТО в Украйна, сподели на конференцията Путин и добави, че те всеобщо умират там, оповестява ТАСС.

" Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО участват там, ние знаем. Чуваме и френска тирада там, и британска тирада. В това няма нищо положително, на първо място за тях, тъй като те умират там, и то всеобщо ", сподели той. Путин обърна внимание на обстоятелството, че френският президент Еманюел Макрон, който преди този момент направи изказвания за вероятно изпращане на войски в Украйна, към този момент е съумял да внесе " корекции " в позицията си.

" В смисъл, че този контингент ще има второстепенни функционалности, ще се занимава с образование на военнослужещи в Украйна, ще изяснява по какъв начин да се употребява западната техника и някои други функционалности от този жанр ", сподели съветският президент и добави, че " това не е доста по-различно от това, което вършат наемниците ", цитира го Българска телеграфна агенция.

По думите на Путин Франция би могла да изиграе роля не за изостряне на спора в Украйна, а за мирното му споразумяване и тази опция към момента не е пропусната, осведоми ТАСС. Според съветския държавен глава с нападателната си външнополитическа изразителност френският президент Еманюел Макрон " желае да прикрие малко вътрешнополитическите проблеми ".

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен спор сред Русия и НАТО, само че следователно светът ще бъде на крачка от трета международна война, от която никой не е заинтригуван, разяснява още Путин.

За изборите в Съединени американски щати

Русия няма желания към претендентите за президент на Съединени американски щати, ще работи с този, който бъде определен, съобщи водещият претендент за президент на Русия и настоящ държавен глава Владимир Путин на конференция нощес в предизборния си щаб, съобщи ТАСС.

" Нямаме желания към нито един от претендентите за президент на Съединени американски щати. Ще работим с който и да е, на който гласоподавателите ще гласоподават доверие ", сподели Путин. Същевременно той разяснява, че политическата обстановка в Съединени американски щати " не е народна власт, а злополука, на която се смее целият свят ".

В отговор на въпрос на публицист от задгранична медия по отношение на демократичните процедури в Съединени американски щати и някои други западни страни, Путин сподели: " Целият свят се смее на това, което се случва. Ние се държим по-сдържано, в сравнение с техните съперници в други страни по света, само че това е просто злополука, а не народна власт ".

Путин съобщи, че съветските избори са демократични, до момента в който Съединени американски щати употребяват административни запаси, с цел да нападат един от претендентите за президент. Той сподели още, че е очаквал отрицателната реакция на Запада на президентските избори в Русия.

" Що се отнася до реакцията на някои непознати страни: тя е предстояща. Какво искахте от тях - да станат и да приветстват? Те се борят с нас, и то с въоръжени средства ", сподели Путин.

 

Източници: " Комерсант ", obektivno.bg, dnes.dir.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР