Руският президент Владимир Путин каза, че отношенията с Обединените арабски

...
Руският президент Владимир Путин каза, че отношенията с Обединените арабски
Коментари Харесай

Путин прави рядко чуждестранно посещение в ОАЕ, докато войната в Украйна се разраства

Руският президент Владимир Путин сподели, че връзките с Обединените арабски емирства са на най-високото си равнище по време на първото му посещаване в Близкия изток след пълномащабното навлизане в Украйна преди близо две години.

Путин похвали съдействието сред двете страни, когато се срещна с президента Мохамед бин Зайед ал Нахаян в Абу Даби в сряда, описвайки ОАЕ като „ главния търговски сътрудник на Русия в арабския свят “.

По-късно той би трябвало да посети Рияд, с цел да се срещне с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман (MBS), като част от обиколка, в която Москва се надява да парадира и да продължи да предизвиква околните си връзки с страните от Персийския залив, до момента в който войните бушуват в Близкия изток и Европа.

Визитата бележи рядко посещаване в чужбина за Путин, откогато Международният углавен съд (МНС) издаде заповед за ареста му за хипотетични военни закононарушения, осъществени в Украйна. ОАЕ и Саудитска Арабия не са утвърдили Римския статут на МНС и по тази причина не са задължени да арестуват съветския президент.

Заповедта за арест на МНС слага обилни ограничавания върху способността на Путин да пътува в чужбина. Той не участва персонално на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург през август, защото Южна Африка е подписала Римския статут.

Путин се радва на положителни връзки и с двете страни от Персийския залив, които останаха неутрални във връзка с пълномащабното навлизане в Украйна, макар натиска на Запада да се причислят към глобите против Русия.

Кавалерийски конвой придружи Путин до основния вход на двореца Каср ал-Ватан, където той беше признат от своя сътрудник от ОАЕ, заяви съветската държавна медия ТАСС. Дворецът изсвири химните на двете страни, преди президентите да вървят дружно с почетния часовой.

Подчертавайки историческите връзки сред Русия и ОАЕ, Путин сподели, че Съветският съюз е една от първите страни, признали ОАЕ за суверенна страна през 1971 година

Двамата водачи ще употребяват визитата, с цел да обсъдят въпроси, вариращи от петрола и търговията до съветската инвазия в Украйна до войната Израел-Хамас, сподели Путин преди диалозите.

След делегацията в Абу Даби Путин ще посети Рияд, главният сътрудник на Москва в ОПЕК+, група от най-големите международни производители на нефт, в чиито редици Русия беше призната през 2016 година

Двете страни от Персийския залив също помогнаха на Русия да улесни скорошните замени на пандизчии.

MBS на Саудитска Арабия изигра основна роля в посредничеството на договорка предишния септември, която оказа помощ за освобождението на близо 300 души, в това число 10 чужденци и командири, управлявали украинската отбрана на Мариупол.

Както Саудитска Арабия, по този начин и ОАЕ също участваха в съглашението, съгласно което американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше разменена за съветския търговец на оръжие Виктор Бут на летището в Абу Даби съвсем тъкмо преди година, споделиха тогава двете страни.

CNN заяви във вторник – ден преди пътуването на Путин до Близкия изток – че Вашингтон е показал на Москва друго предложение за замяна на пандизчии, до момента в който се пробва да обезпечи освобождението на двама американски жители, някогашния морски пехотинец Пол Уилън и репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович.

В отговор на отчета в сряда, представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред съветската държавна осведомителна организация РИА Новости: „ Ние не обсъждаме тази тематика обществено “.

Въпреки непрекъснатите старания на администрацията на Байдън да върне вкъщи Уилън и Гершкович, и двамата публично приети за непозволено арестувани от Държавния департамент, няма триумф.

Понеделник означи 250-ия ден от лишаването от независимост на Гершкович, до момента в който този месец Уилън навлиза в петата си година в съветски арест.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР