Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон

...
Руският президент Владимир Путин и френският му колега Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Путин и Макрон отново говориха по телефона за Украйна

Руският президент Владимир Путин и френският му сътрудник Еманюел Макрон разискаха през днешния ден в телефонен диалог рецесията към Украйна и предложенията на Москва към Запада в областта на сигурността, заяви Кремъл, представен от Ройтерс.

„Продължи градивният разговор по въпросите за Украйна и съветската самодейност за определяне на дълготрайни правни гаранции във връзка с сигурността на Руската федерация“, се показва в изказване на Кремъл, в което още веднъж се загатва за „провокации“ от страна на украинските водачи, отбелязва Франс прес.

Това е третият телефонен диалог сред двамата президенти за една седмица. Двамата водачи се споразумяха да продължат персоналните си контакти.

Френското президентство съобщи, че Макрон е провел през днешния ден обособени диалози с Путин и украинския президент Володимир Зеленски за да бъде реализиран прогрес във връзка със статута на района Донбас като част от напъните за понижаване на напрежението, отбелязва Ройтерс.

Според Елисейския замък президентът на Франция е подчертал пред водачите на Русия и Украйна значимостта от разискване на изискванията за реализиране на стратегически баланс в Европа, което да разреши усмиряване на напрежението и да подсигурява сигурността на континента.

Зеленски сподели, че е разискал с Макрон активизирането на мирния развой в нормандския формат, включващ Германия, Русия, Украйна и Франция, показва ТАСС.

„Продължихме разговора с Еманюел Макрон за противопоставяне на провокациите за сигурността и активизиране на мирния развой в границите на нормандския формат.

Съгласувахме по-нататъшни взаимни стъпки за поддържане на устойчивостта на Украйна и усилване на финансовото и икономическото взаимодействие“, съобщи той в Туитър.

Това е вторият телефонен диалог сред двамата водачи за седмица.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР