Руският президент Владимир Путин е заплаха за демокрациите по света.

...
Руският президент Владимир Путин е заплаха за демокрациите по света.
Коментари Харесай

Помпео: Путин е заплаха за демокрациите

Руският президент Владимир Путин е опасност за демокрациите по света. Това сподели държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео пред студенти по публицистика в Братислава. Словашката столица е втора стъпка от европейската му обиколка в пет страни, три от които в Централна Европа.

" Владимир Путин е решен да подкопае демокрациите по света, не си правете илюзии! Ние би трябвало да бъдем доста откровени по този въпрос ", сподели Помпео, представен от Агенция Франс Прес. Той насочи предизвестие към словаците да се предпазят против стопански и други средства, разгърнати от Китай, с цел да се сътвори взаимозависимост и да се манипулира политическата система.

По-рано през днешния ден Помпео имаше срещи поотделно със словашките водачи. Пред президента Андрей Киска той съобщи, че " прекомерно от дълго време Америка не е била надълбоко ангажирана тук ". Това е първата аудиенция на държавен секретар на Съединени американски щати в Словакия от 14 години. Помпео беседва и с петима някогашни политически пандизчии пред мемориала " Порта към свободата " при границата с Австрия, където бяха убити 400 души сред 1945 и 1989 година при опити да обхванат през Желязната завеса. На тази среща той сподели, че " тук, където в миналото е имало бодлива тел и въоръжена защита, през днешния ден свободно минават хора, артикули и информация ", съобщи Дарик радио. " Съединени американски щати стоят паралелно до словашкия народ като другари и сътрудници през последните 30 години и ще продължим да го поддържаме и в идващите десетилетия ", добави Помпео.

Първата стъпка от обиколката на Помпео Унгария. Зависимостта от природния газ на Москва и другарството сред политическото управление на Унгария и съветския президент Владимир Путин съставлява риск за унгарската национална сигурност, сподели в Будапеща държавният секретар на Съединени американски щати.

„ Не би трябвало да оставяме Путин да вбива клинове сред другари в НАТО “, съобщи Помпео по време на взаимната конференция със своя маджарски сътрудник Петер Сиярто. От своя страна Сиярто съобщи, че рецензиите на Запада към дипломацията на Будапеща са в неверната посока, защото други европейски страни също подписват енергийни покупко-продажби с Русия. „ Има безподобно двуличие и политическа уместност на европейската политическа сцена “, съобщи той.

От Словакия Помпео отпътува за Полша, където на следващия ден и в четвъртък ще се състои конференция за въздействието на Иран в Близкия Изток. Визитата на Помпейо в трите централноевропейски страни - Унгария, Словакия и Полша, има за цел опълчване на растящото въздействие на Русия и Китай в района, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

standartnews.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР