Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че Москва ще

...
Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че Москва ще
Коментари Харесай

Путин успокои Унгария: Българските такси няма да попречат на газовите ни доставки

Руският президент Владимир Путин е уверил Унгария, че Москва ще извърши уговорката си за доставка на съветски газ макар новия закон в България, с който преносът на газа от Русия се оскъпява.

Това е станало по време на срещата на Путин и основният изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милер с унгарския външен министър Петер Сиярто в Пекин на 17 октомври. Основна тематика на диалозите е била обвързвана със сигурността на доставките на газ, оповестява авторитетното издание S&P Global Commodity Insights.

" Путин и генералният шеф на Газпром потвърдиха, че договорните отговорности за доставка на газ за Унгария ще бъдат изпълнени макар нарастването на директните такси в България ", съобщи от своя страна представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач. Той разясни, че Сиярто е подчертал, че енергийното съдействие сред Унгария и Русия е " причина " за енергийната сигурност на Унгария и че до момента през тази година Русия е доставила 4,8 милиарда куб. м газ на Унгария, главно посредством връзката TurkStream.

Припомняме, Путин се срещна и с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Пекин в границите на рядка среща на четири очи сред съветския президент и началник на страна от Европейски Съюз и членка на НАТО. На 20 октомври представители на страните от НАТО организираха изключителна среща в Будапеща, с цел да обсъдят диалозите сред Путин и Орбан.

През септември 2021 година Унгария контракти 15-годишно съглашение с Газпром за доставка на 4,5 милиарда куб. м газ годишно, само че през последните две години внасяше еднократно спомагателни количества.

Доставките през TurkStream за Югоизточна Европа останаха високи през септември, като възлизаха на 1,35 милиарда куб. м, откакто през август доближиха нов рекорден месечен връх от 1,43 милиарда куб. м, сочат данни на S&P Global.

Газовите доставки през TurkStream през входната гочка " Странджа 2 " на турско-българската граница са приблизително 45 млн. куб. м/ден през септември и доближават връх от над 51 млн. куб. м/ден в края на месеца. Газовите доставки през септември бяха над техническия потенциал на газопровода от 15,75 милиарда куб. м годишно, защото търсенето на газ от TurkStream в Европа бе огромно.

Освен в Унгария и Сърбия, съветски газ по " Балкански поток " може да се доставя и в Румъния, Гърция, Северна Македония и Босна и Херцеговина. Газопроводът стартира да подава газ през януари 2020 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР