Руският президент Владимир Путин е разпоредил на „Роснефт“ да подготви

...
Руският президент Владимир Путин е разпоредил на „Роснефт“ да подготви
Коментари Харесай

Путин премахна монопола на "Газпром" над руския газ в Европа

Руският президент Владимир Путин е разпоредил на „ Роснефт “ да приготви и показа до март 2022 година план за експорт на газ за Европа. Досега монопол за подобен експорт имаше „ Газпром “. Основната причина за новия план е нарасналото търсене на газ на Стария континент, заяви организация „ Интерфакс “.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е признал пред публицисти, че Путин е наредил на държавното управление, взаимно с „ Роснефт “ и „ Газпром “ да излязат с предложение за експорт на 10 милиарда кубични метра газ.

„ Роснефт “, в който 20-процентов дял има „ Бритиш петролиъм “, е водеща съветска петролна компания. Освен с рандеман на петрол, компанията е и огромен производител на природен газ. Сред активите ѝ са находища, разработвани от някогашната петролна компания „ Юкос “ на милиардера Михаил Ходорковски.

„ Роснефт “ е третият по величина холдинг в страната и втората по величина компания с държавно присъединяване след „ Газпром “. Нейният основен изпълнителен шеф Игор Сечин, който е доближен на Путин, наскоро прикани съветския президент да вдигне монопола на Газпром върху износа на газ за Европа.

Цените на газа в Европа порастват стремглаво през последните месеци, а „ Газпром “ не е в положение да задоволи търсенето. Отваряне на тръбите на Газпром за „ Роснефт “ би помогнало на Русия да извърши уговорките си към европейските консуматори, добавя Агенция Франс Прес.

Анализатори означават, че с прекратяването на монопола на „ Газпром “ би се постигнало лecнo peшeниe нa eдин cлoжeн пpoблeм и би изпpaтилo cигнaл за жeлaниe зa пapтньopcтвo c Eвpoпeйcĸия cъюз.

Според eвpoпeйcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo cтpoитeлят и cиcтeмният oпepaтop нa гaзoпpoвoд нe мoгaт дa бъдaт eднo и cъщo юpидичecĸo лицe. Точно това беше един от проблемите пред плана " Северен поток 2 ". Още предходната година се заприказва, че 50% от тръбата може да бъде предоставена на друга компания и доста евентуално в този момент това да бъде " Роснефт ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР