Руският президент Владимир Путин е прочел писмените отговори както на

...
Руският президент Владимир Путин е прочел писмените отговори както на
Коментари Харесай

Русия не е получила гаранции за сигурността си в отговорите на САЩ и НАТО

Руският президент Владимир Путин е прочел писмените отговори както на Съединените щати, по този начин и на НАТО на настояванията си за сигурност, само че Кремъл твърди, че той няма да бърза с каквито и да било изводи.

„ Президентът към този момент прочете писмените отговори “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред публицисти по време на конферентна връзка в четвъртък. „ Всички документи са при президента. Ще отнеме известно време, с цел да ги проучваме, няма да бързаме с никакви изводи. ”

Песков сподели, че отговорът на Русия няма да отнеме доста време, само че предизвести, че няма да се случи незабавно. „ Реакцията не би трябвало да се отсрочва, само че няма да има реакция и на идващия ден “, сподели той.

Говорителят на Кремъл сподели, че на пръв взор главните опасения на Русия не са били прегледани, само че отхвърли да даде формален финален отговор на отговорите, показани от Съединени американски щати и НАТО.

„ Не може да се каже, че нашите съображения са били взети поради или че е демонстрирана подготвеност да се вземат поради нашите опасения, само че отново дублирам, няма да бързаме с присъдите “, сподели Песков. „ Чухте изказването както на държавния секретар Антони Блинкън, по този начин и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, където те безусловно недвусмислено говореха за отхвърлянето на нашата съществена угриженост “, добави Песков, отбелязвайки, че съвсем няма позитивни индикации. „ Има малко аргументи за оптимизъм, само че бих се въздържал от оценки. “

От своя страна външният министър на Русия Сергей Лавров също съобщи, че писмените отговори, показани от Съединените щати и НАТО на настояванията за сигурност на Русия, не дават отговор на главните опасения на Москва по отношение на разширението на военния алианс на изток.

„ Няма позитивна реакция по главния въпрос в този документ “, сподели Сергей Лавров пред публицисти в Москва. „ Основният въпрос е нашата ясна позиция по отношение на недопустимостта на по-нататъшно разширение на НАТО на изток и разполагането на ударни оръжия, които могат да застрашат територията на Руската федерация“.

Напрежението сред Москва и Киев е най-високото от години, със скупчване на огромни съветски войски покрай общите граници на двете някогашни руски републики. Русия неведнъж отхвърляше, че възнамерява инвазия, само че твърди, че поддръжката на НАТО за Украйна – в това число увеличени доставки на оръжие и военно образование – съставлява възходяща опасност на западния й фланг.

Лавров изясни, че Съединени американски щати и НАТО преди този момент са се договорили в подтекста на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) да не се уголемяват за сметка на сигурността на Русия.

Сн.: АП/БТА

„ Представяме невербални обещания, писмени документи, подписани от водачите на всички страни от ОССЕ, в това число президента на Съединените щати (Истанбулска декларация от 1999 година, Декларация от Астана от 2010 г.), нашите западни сътрудници би трябвало да се измъкнат от по-сериозна обстановка “, изясни Лавров. „ Този ​​принцип е ясно дефиниран. Той има два съществени взаимосвързани метода. Първо, признава се правото на всяка страна свободно да избира военни съюзи. Второ: задължението на всяка страна да не укрепва сигурността си за сметка на сигурността на другите“, добави той.

С други думи, правото на избор на съюзи е ясно обусловено от нуждата да се вземат поради ползите на сигурността на всяка друга страна от ОССЕ, в това число на Руската федерация “, заключи Лавров.

Руският външен министър призна, че отговорите на Съединени американски щати и НАТО могат да доведат до съществени полемики, само че единствено по второстепенни въпроси. „ Там има реакция, която ни разрешава да разчитаме на началото на сериозен диалог, само че по второстепенни тематики “, сподели той.

Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) не съумя да извърши своето „ заричане “ за неразширяване, само че не би трябвало да има война, съобщи в четвъртък и заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

„ Те дадоха обещание да не уголемяват НАТО, само че не извършиха обещанието “, сподели той. „ Казват, че „ нищо не сме подписвали “. Но всички добре знаем кой и по кое време на кого е давал такива обещания, такива уверения “, добави той. „ Обещаха ли да не се уголемяват, да кажем, на територията на някогашния Съветски съюз? Обещаха го или по този метод, или по различен метод в частни диалози “, сподели Медведев.

„Те не извършиха всичките си обещания. Сега протягат ръка на нашите държавни граници“, добави той. „Не би трябвало да има война по никакъв метод, никой не търси да стартира войната и би трябвало да се направи всичко, с цел да се избегне всяка война“, сподели той.

Медведев сподели, че войната би била „ужасяваща“ и има хора, които вършат пари, като покачват напрежението. Процесът на договаряния за гаранции за сигурност е единственият метод за споразумяване на настоящето напрежение сред Русия, Украйна и Запада, добави той.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР