Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но

...
Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но
Коментари Харесай

Позорно - България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС

Руският президент Владимир Путин е най-мразеният водач измежду европейци, само че е и измежду най-разпознаваемите, демонстрира изследване на Ipsos, представено от bTV. У нас даже е по-известен от украинския президент Володомир Зеленски.
 
В проучването вземат участие 18 страни от Европейски Съюз и задачата е да се схванат настройките на хората към най-големите европейски водачи. Сред тях, с изключение на Путин и Зеленски, са френският президент Еманюел Макрон, унгарският министър председател Виктор Орбан и испанският министър-председател Педро Санчес.  
 
Според данните най-мразен е Путин с цели 79% негативна настройка от членките на Европейски Съюз, а най-харесван е Зеленски, като съвсем половината от участващите имат позитивна настройка към него. Негативната настройка по отношение на съветският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%).
 
Спад под 60% с негативно мнение за него има единствено в четири страни, измежду които е и България с 48%. Останалите са Гърция (59%), Унгария (57%) и Словакия (56%). От друга страна, 10% имат позитивно мнение за него, а 11% " не знаят задоволително ". За следващ път България се откроява като извънреден случай - 37% от интервюираните имат позитивно мнение за Путин, което е най-високият резултат измежду всички страни.
 
 Какво е мнението ви за Владимир Путин Какво е мнението ви за Владимир Путин Източник: bTV
Украинският президент Володимир Зеленски също е фигура, която или е обичана, или е ненавиждана, демонстрират данните от изследването. Процентите на " не знам задоволително " са доста ниски във всички страни. 
 
В скандинавския район и на Иберийския полуостров Володимир Зеленски получава най-високите позитивни оценки - 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания. За разлика от тях, повече от половината от интервюираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат негативно мнение за украинския президент.
 
 Какво е мнението ви за Володимир Зеленски Какво е мнението ви за Володимир Зеленски Източник: bTV
Други страни, в които негативната оценка надвива над позитивната, са Словакия (50% против 26%), Австрия (47% против 33%), Италия (41% против 32%) и Чешката република (37% против 36%). Картината с резултатите от изследването е в прорез с позициите, които публично заемат националните държавни управления на някои от страните.
 
Италианският министър-председател Джорджия Мелони и чешкият Петър Фиала са върли поддръжници на Украйна и пазят режима на наказания против Русия. Неотдавна Чешката република стартира самодейност за закупуване на 800 000 боеприпаса за Киев в ускорени периоди.
 
Друг незабравим случай е Германия - водещият снабдител на военна помощ в Европейски Съюз. Според изследването германците са надалеч от единогласие в оценката си - 41% имат позитивно мнение за Зеленски, а 36% - негативно.
 
В Румъния, където фермерите се оплакват от евтиното и безмитно зърно, идващо от Украйна, разделянето е също толкоз блестящо - 49% са позитивно настроени, а 40% - негативно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР