Руският президент Владимир Путин днес изрази пред беларуския си колега

...
Руският президент Владимир Путин днес изрази пред беларуския си колега
Коментари Харесай

Путин подкрепи Беларус в противопоставянето й със Запада заради отклонения самолет

Руският президент Владимир Путин през днешния ден изрази пред беларуския си сътрудник Александър Лукашенко поддръжката си в опълчването му със Запада поради случая с приземяването на пътнически аероплан на ирландската самолетна компания " Райънеър " и ареста на блогъра отстъпник Роман Протасевич, съобщи Ройтерс.

Западът упрекна Беларус във " въздушно пиратство ", откакто беларуската работа за надзор на въздушния трафик уведоми водача на отклонения аероплан за подправена бомбена опасност, а Минск подвигна във въздуха изтребител МиГ-29, който да ескортира пътническия аероплан за кацане в беларуската столица, след което арестува намиращия се на борда му блогър и критик на Лукашенко - Роман Протасевич, дружно с приятелката му.

И двама сега са в ареста. Обвиненият в образуване на всеобщи вълнения Протасевич е застрашен да получи до 15 години затвор.

Путин, който е непосредствен съдружник на Лукашенко обаче му даде поддръжката си, посрещайки го топло за диалози в южния съветски град Сочи и съгласявайки се с госта си, че западната реакция на случая е " изблик на страсти ".

" Веднъж те принудиха самолета на боливийския президент да кацне и го изведоха от самолета, и не последва нищо, безмълвие ", сподели Путин, имайки поради случая от 2013 година със самолета на Ево Моралес, който бе заставен да кацне в Австрия по времето, когато Съединени американски щати се опитваха да заловят разобличителя на противозаконните дейности на американските спецслужби Едуард Сноудън.

Разговорите в черноморския курорт Сочи бяха съгласувани преди случая с отклонения аероплан, само че се състояха, откакто доста европейски страни постановиха забрани за полети на беларуски самолетни компании, а Европейският съюз обмисля нов пакет наказания против Беларус, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко сподели на Путин, че ще му покаже някакви поверителни документи за случая със самолета на " Райънеър ", които да оказват помощ на съветския водач да разбере какво в действителност се е случило.

" Винаги се намира някой, който да ни основава проблеми. Вие ги знаете, ще ви осведомявам ", сподели Лукашенко на Путин.

Снимка: EPA

" Донесох някои документи, с цел да разберете какво се е случило ", добави беларуският президент.

Русия, която е непосредствен съдружник на Беларус и вижда в нея стратегически буфер на западния си фланг, изрази поддръжка за беларуските управляващи още преди срещата сред двамата президенти, по едно и също време отричайки внушенията, че по-някакъв метод е забъркана в случая със самолета, показва Ройтерс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР