Руският премиер Дмитрий Медведев обеща на Куба, че винаги може

...
Руският премиер Дмитрий Медведев обеща на Куба, че винаги може
Коментари Харесай

Медведев обеща на Куба, че винаги може да разчита на руската подкрепа

Руският министър председател Дмитрий Медведев даде обещание на Куба, че постоянно може да разчита на поддръжката на Русия. Той направи това по време на аудиенция в островна страна, преживяваща рецесия с горивата, обвързвана с американските наказания, съобщи Франс прес.

"Куба е значим за Русия стопански сътрудник в Латинска Америка ", сподели Медведев. "С президента Мигел Диас-Канел взехме решение да засилим нашето стратегическо съдействие ", добави той и показа серия от подписани съглашения в региона на науката, митата, нуклеарната медицина и железопътния бранш.

От своя страна Диас-Канел разгласи, че ще посети Москва в края на месеца за среща с съветския си сътрудник Владимир Путин.

Визитата на Медведев е в сериозен за Куба миг. Страната страда от дефицит на гориво, откакто Вашингтон вкара наказания против корабите, пренасящи нефт от Венецуела, главен снабдител на суровината за Куба. Дмитрий Медведев дефинира това като същинска икономическа обсада.

Съединени американски щати, които от 1962 година са наложили ембарго на Куба, упрекват Хавана, че оказва военна поддръжка на държавното управление на венецуелския президент Николас Мадуро.
Солидарността на Русия, чийто външен министър Сергей Лавров посети Куба през юли, както и тази на Китай, са добре пристигнали за страната.

Русия както наподобява се завръща в Куба с търговски продан, нараснал се с 34 % предходната година, на 388 милиона $. Очаква се той да се приближи тази година до 500 милиона $, споделя съветският вицепремиер Юрий Борисов.

Москва е трети търговски сътрудник на Куба след Европейски Съюз и Китай. Русия отпусна на Куба заем от 40 милиона $, с цел да модернизира военната си индустрия, разгласи проект за вложения в размер на един милиард $ до 2030 година, за възобновяване на железопътните трасета на островната страна и подписа съглашения в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели и на киберсигурността.

По време на визитата в Хавана Медведев посети и постройката на хаванския капитолий, чийто златен купол се реставрира с съветско финансиране, добавя Ройтерс.

Руският министър председател се срещна и с Раул Кастро, като в срещата е взел участие и Юрий Борисов, добавя ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР