Руският посланик във Венецуела Сергей Мелик-Багдасаров заяви в събота, че

...
Руският посланик във Венецуела Сергей Мелик-Багдасаров заяви в събота, че
Коментари Харесай

Венецуела е готова да окаже военна помощ на Русия при изостряне на отношенията със САЩ

Руският дипломат във Венецуела Сергей Мелик-Багдасаров съобщи в събота, че разполагането на съветски военни бази в страната е невероятно съгласно конституцията на републиката.

“Що се отнася до съветските военни бази, това е явно. За това е задоволително да погледнете в Конституцията на Венецуела, където непосредствено е посочено, че на територията не би трябвало и не може да има военни бази “,коментира той.

“Не е изненадващо за какво американците бяха уплашени от отговора на съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков за вероятността от разполагане на съветска военна инфраструктура във Венецуела или Куба ", добави той. Руският дипломат означи, че най-голямата заплаха за Съединени американски щати „ тук, наоколо, на юг от мексиканската граница, са самостоятелни страни, които сами имат право да избират с кого и в какво да си сътрудничат”.

“Работата е там, че американците желаят да виждат тук единствено такива държавни управления, и освен тук, които им се подчиняват, а не такива, които сами вземат решения “, заключи той.

Мелик-Багдасаров сподели още, че Венецуела е подготвена да окаже военна помощ на Руската федерация при положение на изостряне на връзките със Съединени американски щати.

“Разбира се”, сподели той, отговаряйки на въпроса дали Каракас може да окаже военно-техническа помощ на Москва при положение на внезапно утежняване на връзките сред Русия и Съединени американски щати. “Още от първите минути на нервност, която избухна на Запад, в Америка след думите на заместник-министъра на външните работи Сергей Алексеевич Рябков за вероятността от разполагане на съветска военна инфраструктура във Венецуела или Куба, венецуелски политици и членове на кабинета ми се обадиха, срещнах се с тях и те говореха за тяхната недвусмислена и като цяло непоколебима поддръжка, защото те са минали през всичко това и го минават дружно с нас”.

“Тази форма на невиждан напън посредством потребление на противозаконни ограничаващи ограничения, потребление на клюки, тормоз на интернационалната сцена, всички способи на напън, с които разполагат нашите западни сътрудници - те се сблъскват с всичко това, затова добре осъзнават, че връзките сред нашите страни имат единствено опцията в допълнение се засилят”, прибавя посланикът.

Той напомни, че военно-техническото съдействие с Венецуела стартира през 2001 година с подписването на съответното съглашение.

“Тук не престават да работят нашите експерти, които се занимават с ремонт и поддръжка на военна техника. Заедно покачваме отбранителната дарба и на Венецуела “, уточни Мелик-Багдасаров.

Дипломатът акцентира, че формите на ефикасна помощ от Каракас може да са разнообразни.

“Венецуела има много развита пристанищна инфраструктура, има както дълбоководни, по този начин и цивилен пристанища, има разнообразни бази на венецуелския флот. Друго нещо е, че това е много сензитивна тематика, също така тук са влизали нашите самолетоносачни и ракетни крайцери и ние безусловно не виждаме нищо толкоз извънредно в това “, заключва Мелик-Багдасаров.

По-рано съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, в изявление, отговаряйки на въпроса дали се обмисля опцията за разполагане на съветска военна инфраструктура, да вземем за пример във Венецуела или Куба, сподели, че не желае да „ удостоверява нищо “, само че добави, че „ нищо не сеи изключва”.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР