Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви по време не

...
Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова заяви по време не
Коментари Харесай

Митрофанова: Доставка на оръжия от България за Украйна ще усложни диалога между страните ни

Руският дипломат у нас Елеонора Митрофанова съобщи по време не постоянния седмичен брифинг в обществените мрежи, че п родължават да следят темата за вероятни доставки на оръжия и екипировка от България за Украйна .

" Убедени сме, ч е сходен жест от страна на публична София ще спомага единствено за в допълнение ескалиране на обстановката в района, както и ще усложни по-нататъшен разговор сред нашите страни ", посочи Митрофанова.



Тя разяснява и обстановката с корабите на трети страни в украинските пристанища. 

" Радваме се, че с триумф от Въоръжените Сили на Русия и Народната милиция на Донецката Народна Република се организира интервенцията по избавяне на българските моряци от пристанището в Мариупол и благополучното им завръщане в родината ", съобщи съветският дипломат у нас и добави: " Понастоящем в украинските пристанища в Черно и Азовско морета остават блокирани над 80 задгранични кораби и към 500 членове на екипажите им. Включително жители на България ", уточни Митрофанова.

По думите й за решение на казуса пречи високата заплаха от мини, основана от украинските националисти, както и опасността от обстрели на корабите от бряга.

" В Международната морска организация се разисква тематиката за образуване на коридори за несъмнено излизане на корабите . Русия интензивно взе участие в тази работа, като на процедура взаимодейства със секретариата на Генералния секретар на Организацията и заинтригуваните страни. Украинците заобикалят предметно разискване на въпросите, свързани с действие на коридорите. В частност, те отхвърлиха тристранна среща при присъединяване на Генералния секретар на упоменатата Организация. При това Киев забрани излизане на задгранични кораби от пристанищата си (да припомня, че акваторията им е блокирана предумишлено с потопени обекти). Истинската причина е в това, че националистите безотговорно са минирали пристанища. Вместо да се употребяват коридорите, украинската страна предлага да „ се консервират “ корабите, а моряците да се изтеглят по суша през Румъния и Молдавия. Макар че и тези оферти на процедура остават празни заявления без каквито и да са съответни стъпки ", изясни Митрофанова. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР