Руският петрол, който ползва рафинерията на Лукойл в Бургас, е

...
Руският петрол, който ползва рафинерията на Лукойл в Бургас, е
Коментари Харесай

Делян Добрев: Горивата би трябвало да са 2 лева за литър

Руският нефт, който употребява рафинерията на Лукойл в Бургас, е на ниска цена и цените на горивата по бензиностанциите би трябвало да са 2 лева за литър. Не е ясно къде отиват 1-1,50 лв. от всеки литър продадено гориво. Това съобщи по БНР Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен министър на енергетиката.

След войната в Украйна уралският нефт, който България внася, е поевтинял и цената му е 78 $ за барел. При тази цена бензинът и дизелът трябваше да бъдат към 2 лева за литър, за какво ги продават по 3,50 лева, къде отиват тези 1-1,50 лева, сподели Делян Добрев. “Според мен тази разлика от 1-1,50 лева отива в офшорки, отива за комисионни, отива на всички места другаде, където не можем да го потвърдим, само че знаем от кое място излиза - излиза от джоба на всеки българин ”, съобщи той.

“Не знам министърът на енергетиката да е направил нещо по този въпрос през последните шест месеца, а горивата скочиха - бензинът с 36%, дизелът с 37%. Но в това време знаем за няколко срещи на вицепремиера Асен Василев и Лукойл и от този момент започнаха да скачат цените на бензина и дизела ”, сподели Делян Добрев. След тези срещи Асен Василев върви в Европейската комисия и лобира за Лукойл, лобира Лукойл да купува съветски петрол. “Това бих го схванал, в случай че по бензиностанциите горивото беше 2,20 лева, тогава ще кажем той пази националния интерес, желаеме горивото да е на ниска цена и по тази причина ще има изключение от глобите. Само че ние от една страна купуваме на ниска цена съветски петрол, а плащаме все едно че купуваме безценен Брент ”, добави той.

На година в България консумираме 3,5 милиарда литра горива. Това дневно са към 10 млн. литра, които зареждаме на бензиностанциите. По 1 лев на литър, който не знаем къде отива, са 10 млн. лева дневно, които отиват някъде и всички ние ги плащаме, сподели Делян Добрев. Тези пари излизат от джоба на всеки българин дали директно от това, че зареждаме колите си на бензиностанции или през стоките, които поради скъпия превоз, стават още по-скъпи.

През последните 7-8 години горивата бяха сред 1,50 лева и 2,50 лева за литър, т.е. тогава нямахме такива изкривявания на пазара, а в този момент нещо се случва, сподели Делян Добрев. “За какво са си говорили Асен Василев и Лукойл на тези срещи? Как като че ли минаха скрито тези срещи и не разбрахме какво се е случило ”, добави той.

В Унгария, която купува същия съветски, уралски петрол, горивата по бензиностанциите са 2,20 лева “Ние купуваме същия уралски петрол и плащаме 3,40-3,50 лева, 3,20 лева в случай че обикаляш доста, с цел да намериш по-евтина бензиностанция. Това е действителността в България, и тя ощетява българина с 10 млн. лева дневно, с 300 млн. лева на месец ”, сподели Делян Добрев.

През 2012 година цените на петрола Брент и уралския нефт бяха съвсем идентични. Тогава петролът Брент беше 125 $ за барел, а най-високата цена на бензина, която беше достигната, беше 2,73 лева за литър, напомни Делян Добрев. При по-скъп нефт и при идентични данъци бензинът тогава е бил по-евтин, в сравнение с в този момент, в случай, че използваме на ниска цена уралски нефт по 78 $ за барел.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР