Руският патриарх Кирил поздрави новия духовен водач Даниил. Позицията е

...
Руският патриарх Кирил поздрави новия духовен водач Даниил. Позицията е
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил поздрави Даниил

Руският патриарх Кирил поздрави новия нравствен лидер Даниил. Позицията е публикувана от Руското посолство.

" Днес Руската Православна Църква откровено се радва на своята обичана Църква-сестра, отпред на която стоеше благоверен йерарх, прочут със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и подготвеност за саможертвен труд в името на укрепването на църковното единение ", написа в поздравлението предстоятелят на Руската православна черква патриарх Кирил, представено в официалната страница на Руското посолство в България.

Ето и пълния текст без редакторска интервенция:

Поздравления от Негово Светейшество Патриарх Кирил до Негово Светейшество Българския Патриарх Даниил във връзка избора и интронизацията му на патриаршеския трон (30 юни 2024 г.)

До Негово Светейшество Пресветий Даниил, Софийски митрополит, Патриарх Български

Ваше Светейшество, възлюбени брате и съслужителю при Божия трон!

От името на архиереите, духовенството, монашеството и цялата Руска православна черква, както и от свое име, най-сърдечно Ви приветствам с избора и интронизацията Ви на Българския патриаршески трон.

Благоволи Светият Дух и почитаемите участници в Патриаршеския изборен църковен събор (Деян. 15:28) да Ви призовът на висшето и отговорно първоархиерейско служение, поверявайки Ви съдбините на Българското Православие.

В лицето на Ваше Светейшество храмът " Св. Йоан Рилски и Св. Евтимий Търновски " откри своя нов предстоятел - заслужен правоприемник на приснопаметните български патриарси Кирил, Максим и Неофит, създали доста да запазят отеческите духовни обичаи и утвърждават своето паство в светата православна религия.

Днес Руската Православна Църква откровено се радва на своята обичана Църква-сестра, отпред на която стоеше благоверен йерарх, прочут със своето благочестие, твърдо придържане към свещения каноничен ред и подготвеност за саможертвен труд в името на укрепването на църковното единение.

Умножаването в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Иисус Христос (2 Петр. 3:18) повече от хиляда години е главната цел на нашите Църкви и защитаваните от тях приятелски нации, които са сънаследници на славянската духовна традиция, датираща от делото на светите равноапостоли Кирил и  Методий.  Благодарствената молитвена памет на чедата на Руската православна черква отразява както изключителната роля на българските мисионери в християнското просвещение на Киевска Рус, по този начин и духоносния облик на св. Киприан – великият наследник на България, станал митрополит на Москва и цяла Русия.  Благоговейно почитаме и Свети Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец, който въплъщава нашето единение.  Пазим грижливо паметта на съветските воини, дали живота си за освобождението на нашите български братя от лютото петвековно иго.

Вярваме, че Ваше Светейшество ще впише нови светли страници в славната, многовековна история на връзките сред нашите Църкви.

В този показателен ден молитвено Ви искам здраво здраве, неувяхваща наслада в Господа и Неговата всемогъща помощ за доста години благословена, изпълнена с плодотворни подвизи Патриаршия и благополучие и мир на богопазимото паство на Българското Православие.

С братска обич во Христа
+КИРИЛ, ПАТРИАРХ НА МОСКВА И ЦЯЛА РУСИЯ
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР