Руският опозиционер Евгений Ройзман, бивш кмет на уралския град Екатеринбург

...
Руският опозиционер Евгений Ройзман, бивш кмет на уралския град Екатеринбург
Коментари Харесай

Пореден опозиционер бе арестуван в Русия

Руският опозиционер Евгений Ройзман, някогашен кмет на уралския град Екатеринбург и един от последните видни представители на опозицията, които към момента са на независимост, бе задържан за " дискредитиране " на армията. Това оповестиха съветските информационни организации, съобщи Франс прес.

59-годишният Ройзман " бе задържан рано тази заран " в жилището си в Екатеринбург, уточни формалната организация ТАСС, като се базира на чиновник от локалните сили на реда.
 

По думите на източника против Ройзман " е почнало следствие за дискредитиране на съветската войска " - закононарушение, което се санкционира с до 10 години затвор.

Десетина въоръжени служители на реда с камуфлаж са пристигнали сутринта в дома на опозиционера, излиза наяве от видео, публикувано в обществените мрежи.

Адвокатът на Ройзман Владислав Идамджапов бе възпрепятстван от полицията да влезе в жилището на клиента си, където течеше обиск, показва ТАСС. " Това е нарушаване на правото на отбрана ", разяснява той, представен от ТАСС.

Ройзман извика през прозореца на жилището към събралите се публицисти, че в действителност го преследват за " дискредитиране " на армията, и увери, че делото е формирано в Москва.

Съответно някогашният кмет на Екатеринбург от 2013 до 2018 година може да бъде откаран след това в съветската столица, заключава Агенция Франс Прес. Според полицейски източник, представен от ТАСС, делото е формирано по отношение на видео, критикуващо съветската атака в Украйна и оповестено от опозиционера на канала му в YouTube.

Неотдавна Ройзман бе наказан да заплати три санкции за рецензии против това настъпление.

" Ясно ми е, че може да ме арестуват. Не си върша илюзии, не ме е боязън ", съобщи той в края на юли пред Агенция Франс Прес.

Мачкана от предходните талази на репресии, съветската съпротива понижа след нападението против Украйна. Последните огромни критици на Владимир Путин емигрираха или бяха хвърлени в пандиза.

Наскоро Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза - двама опозиционери, останали в Русия, попаднаха зад решетките, откакто осъдиха спора. Заплашват ги десетгодишни присъди. Основната фигура в опозицията - Алексей Навални, е в пандиза от януари 2021 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР