Руският опозиционен политик Алексей Навални ще бъде погребан в Москва

...
Руският опозиционен политик Алексей Навални ще бъде погребан в Москва
Коментари Харесай

Алексей Навални ще бъде погребан в Москва на фона на несигурност и засилена охрана

Руският опозиционен политик Алексей Навални ще бъде заровен в Москва по-късно в петък на фона на засилена защита и опасения от полицейски репресии две седмици откакто ненадейно умря на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, пише  Reuters .

Съюзниците на Навални, които дадоха обещание да предават онлайн онлайн събитията от деня, упрекнаха президента Владимир Путин, че е поръчал убийството му, защото съветският водач не можел да понесе мисълта, че Навални ще бъде освободен при възможна замяна на пандизчии.

Те не са разгласили доказателства в поддръжка на това обвиняване, само че дадоха обещание да изложат по какъв начин е бил погубен и от кого.

Кремъл отхвърля да е забъркан в гибелта му и декларира, че не знае за никакво съглашение за освобождение на Навални. Според съдружниците в смъртния му акт е посочено, че е умрял от естествена гибел.

Навални, някогашен юрист, насочи най-решителното политическо предизвикателство против Путин, откогато съветският водач пристигна на власт в края на 1999 година, като провежда улични митинги и разгласява високопоставени следствия за хипотетичната корупция на някои представители на ръководещия хайлайф.

В резултат на поредност от обвинявания в машинация и екстремизъм, които съгласно Навални са политически стимулирани, той получи присъди затвор за повече от 30 години, а множеството му поддръжници или избягаха от страната, или са в пандиза.

Навални реши да се върне в Русия от Германия през 2021 година, откакто беше лекуван от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което западните лекари настояват, че е било отровно, единствено с цел да бъде неотложно арестуван.

Путин, който управлява всички държавни лостове и се чака да бъде избран отново комфортно за нов шестгодишен мандат след две седмици, към момента не е коментирал гибелта на Навални и от години заобикаля да го загатва по име.

Въпреки че Навални е добре прочут на Запад, държавната телевизия в Русия също не го загатва от години, а когато го прави, то е малко и в отрицателна светлина.

В 14:00 ч. локално време (13:00 часа българско време) в черква в московския квартал Марийно, където Навални живееше, ще бъде отслужена панихида за Навални.

След това е планувано да бъде заровен в Борисовското гробище, на към 2,5 км от другата страна на река Москва, два часа по-късно.

Съюзниците на Навални, които се намират отвън Русия и са оповестени от управляващите за подкрепяни от Съединени американски щати екстремисти, приканиха хората, които желаят да почетат паметта му, само че не могат да участват на погребението, да отидат до избрани забележителности в личните си градове в петък вечерта в 19:00 ч. локално време.

Кремъл отхвърли изказванията на неговите съдружници като провокативни и предизвести, че полицията ще съблюдава закона.

Ако се съди по предходни събирания на поддръжници на Навални, евентуално ще има засилено полицейско наличие и управляващите ще разпилян всичко, което съгласно тях наподобява на политическа проява според законите за митингите.

Съпругата на Навални Юлия, от която той има две деца, съобщи, че не е сигурна дали самото заравяне ще премине спокойно или полицията ще арестува присъстващите. Тя се намира отвън Русия.

Очаква се майката на Навални, 69-годишната Людмила, да участва на погребението му. Не е ясно кой различен ще бъде позволен в църквата за службата.

Навални беше християнин, който осъди решението на Путин да изпрати десетки хиляди бойци в Украйна като безумно начинание, построено върху неистини.

В навечерието на погребението му неговите съдружници упрекнаха управляващите, че са блокирали проектите им за осъществяване на по-голяма гражданска панихида, и обявиха, че незнайни лица даже са съумели да осуетят опитите им да наемат катафалка, с цел да го транспортират до личното му заравяне.

Кремъл съобщи, че няма нищо общо с организацията на погребението на Навални.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР