Руският опозиционен лидер Алексей Навални няма да вземе участие на

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални няма да вземе участие на
Коментари Харесай

Руската ЦИК отказа да допусне Навални до президентската надпревара

Руският опозиционен водач Алексей Навални няма да вземе присъединяване на президентските избори в страната през идната година, оповестява Би Би Си.

Руската централна изборна комисия (ЦИК) съобщи, че отхвърля кандидатурата на 41- годишния Навални, който е считан за единствения сериозен съперник на Владимир Путин за президентския пост, поради присъда по обвинявания за корупция. 

Опозиционният водач назова решението „ политически стимулирано “ и прикани руснаците да бойкотират вота през март.

„ Обявяваме стачка на гласоподавателите. Процедурата, в която ни канят да участваме, не съставлява избори. “, съобщи Навални, като добави, че ще провежда митинги в цялата страна.

Известен със своята антикорупционна акция и многочислени митинги против ръководството на Владимир Путин, Навални получи петгодишна условна присъда за нелегално заграбване на средства по-рано тази година.

Председателят на изборната комисия Ела Памфилова съобщи, че институцията просто е приложила установения закон, който лишава Навални от правото да взе участие в президентската конкуренция.

Решението на ЦИК мина с 12 гласа „ за “ и един „ въздържал се “, който цитира спор на ползи като причина за своя избор.

Опозиционерът сподели, че решението цели да му попречи да „ приказва истината “ за обстановката в Русия и че възбраната за присъединяване ще лиши милиони руснаци от правото им на глас. 

„ Само Путин и претендентите, които той е избрал персонално, тези, които не съставляват никаква опасност за него, ще вземат присъединяване в изборите “, каза Навални, като добави, че има намерение да апелира решението на ЦИК в Конституционния съд на Русия.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР