Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше погребан при силно полицейско

...
Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше погребан при силно полицейско
Коментари Харесай

Погребаха Навални в Москва, хиляди се сбогуваха с него

Руският опозиционен водач Алексей Навални беше заровен при мощно полицейско наличие в Борисовското гробище в съветската столица Москва през днешния ден, като хиляди поддръжници си взеха последно довиждане с него, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Преди погребението имаше малко опело в църквата, отдадена на иконата на Божията Майка " Утоли моята тъга ", в московската община Марино. Кремъл разгласи събиранията на хора за заупокойната работа за нарушавания на закона.

От фотографията от църквата, предоставена на АП от екипа на Навални, се вижда, че ковчегът му е отворен, тялото му е покрито с червени и бели цветя, а майка му Людмила седи покрай него със запалена свещ в ръка.

" Ковчегът бе положен в земята. Довиждане, приятелю! ", написа съратникът на починалия Навални - Иван Жданов, в приложението " Телеграм ", представен от Франс прес.

Навални умря на 47-годишна възраст. На 16 февруари съветската Федерална работа по осъществяване на наказванията заяви за гибелта му в арктическата наказателна колония " Полярен вълк ", наоколо до град Салехард зад Северния полярен кръг.

Тогава бе оповестено, че той е умрял след разходка в двора на колонията. Причината за гибелта му към момента не е ясно оповестена, показва АП. Агенцията акцентира, че Навални е " водил кръстоносен поход против корупцията в Русия и е провел огромни митинги ".

Редица водачи на страни от Запада упрекнаха директно съветския президент Путин за гибелта на опозиционера. Кремъл отхвърли изрично сходни обвинявания. Близките и политическите съратници на починалия Навални получиха позволение за опело в църквата, отдадена на иконата на Божията майка " Утоли моята тъга ", само че храмът беше наобиколен със заграждения от полицията.

АП разказва аплодисментите и виковете " Навални, Навални! ", " Не ни беше боязън преди, не ни е боязън си в този момент ", " Не на войната ", при изваждането на ковчега с тленните оставки на Навални от катафалката и внасянето му в църквата. На опелото присъствахазападни дипломати, измежду които и посланичката на Съединени американски щати в Москва Лин Трейси, както и претендентите за президент на Русия Борис Надеждин и Екатерина Дунцова, на които беше отказана регистрация за изборите този месец.

АП показва, че е участвал и бащата на Алексей Навални – Анатолий, само че с изключение на него и майката Людмила не е станало ясно кой различен от фамилията е бил на опелото и на погребението.

Преди два дни брачната половинка на Навални – Юлия, приказва пред Европейския парламент в Страсбург. Дъщеря му Даря, родена през 2001 година, следва в Станфордския университет в Съединени американски щати. На АП не е известно къде е синът му Захар, роден през 2008 година

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани събралите се да си вземат последно довиждане с съветския опозиционер без да нарушават закона.

" За тези, които наблюдават протичащото се, е ясно, че той е воин на нашата страна и хората няма да го не помнят ", споделя за АП Надежда Иванова, жителка на Калининград, която бе измежду поддръжниците пред църквата.

Хиляди се включиха в траурното шествие след катафалката на път за Борисовското гробище, само че мнозина са останали оттатък портала, спрени от полицията. " Пуснете ни да влезем, с цел да се сбогуваме и на гроба му " са призовавали поддръжниците на Навални. Родителите му са го целунали в открития ковчег, добавя организацията.

Говорителката на починалия опозиционер Кира Ярмиш прикани хората на всички места по света да положат през днешния ден цветя в негова памет. " Примерът му сподели на мнозина какво да вършат, когато нещата станат сложни и страшни ", съобщи Ярмиш.

Хора, събрали се покрай московското гробище, в което през днешния ден бе заровен съветският опозиционер Алексей Навални, скандираха " Не на войната! ", съобщи Франс прес.

Агенция Франс Прес отбелязва, че това е била демонстрация на митинг против нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година

" Той не се опасяваше и ние не се опасяваме! Няма да извиним! ", викаха още хората, които съгласно Агенция Франс Прес са симпатизанти на починалия Навални.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР