Руският олигарх, предприемач и собственик на Частната военна компания Вагнер“

...
Руският олигарх, предприемач и собственик на Частната военна компания Вагнер“
Коментари Харесай

Институт за изследване на войната: Пригожин трупа власт, може да се окаже заплаха за Путин

Руският олигарх, бизнесмен и притежател на Частната военна компания „ Вагнер “ Евгений Пригожин, който медиите назовават „ Готвача на Путин “, продължава да натрупа власт и да основава военна конструкция, успоредна на съветските въоръжени сили, което може да се окаже опасност за ръководството на президента на Руската федерация Владимир Путин. Такъв е изводът в ежедневния разбор на основания във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW), оповестен през днешния ден.

Основание за сходен извод са известията на съветски микроблогъри, че Пригожин спонсорира образуването в структурата на „ Вагнер “ доброволчески батальон, вербуван от съветския военнопрестъпник и някогашен офицер от Федералната работа за сигурност (ФСБ) Игор Гиркин, написа. Гиркин е разпален критик на съветското висше военно командване и видна фигура измежду съветските ултранационалисти, взели участие в анексирането на Крим и противозаконното съветско завладяване на украинска територия в Донбас през 2014 година Според микроблогърите, структурата на Въоръжените сили на Русия от дълго време не разрешават на Гиркин да образува собствен личен доброволчески батальон заради липса на доставки и други бюрократични ограничавания, до момента в който Пригожин има лукса да ръководи силите на Вагнер без директното наблюдаване на съветското Министерство на защитата.

Пригожин заема неповторимо комфортна позиция в съветската държавна конструкция и осведомителното пространство, което му разрешава да разшири своя изборен кръг в Русия по-лесно от опозореното съветско висше военно командване. Готвача на Путин може свободно да популяризира себе си и своите сили, като в същото време подлага на критика чиновници на Кремъл или съветските въоръжени сили, без да се опасява от реакция. Путин зависи от силите на Вагнер в Бахмут и евентуално се пробва да успокоява Пригожин макар обстоятелството, че Пригожин подкопава стандартната съветска войска. Евгений Викторович, да вземем за пример, саркастично съобщи в изявление, че построява „ Линията на Вагнер “ в опит да накара съветските въоръжени сили, които „ се крият зад тила на Вагнер “, да се усещат сигурни.

Олигархът също по този начин постоянно насочва своите рецензии към съветската войска в изявленията с съветски онлайн издания и измежду обвързваните с ЧВК „ Вагнер “ Telegram канали, които му разрешават да доближи и да взаимодейства с публика, недостъпна за съветското военно министерство, което е лимитирано в своите обществени изказвания и средства за връзка.

Пригожин печели още и от това, че не заема публична виновна служба. Той не командва нито една ос в Украйна, нито дава отговор за някакви огромни бюрократични старания. Той може свободно да подлага на критика тези, които са на властни позиции, без да се опасява, че някой може да уточни нещо, за което е бил съответно виновен и което не е съумял да реализира.

Предприемачът наподобява се дистанцира от сътрудника си, чеченския водач Рамзан Кадиров, откакто техните взаимни рецензии към съветското висше военно командване на 1 октомври привлякоха прекомерно огромно внимание. Тази риторична смяна може да демонстрира, че Кадиров губи въздействие и позиция и може да се опасява да не загуби контрола си над Република Чечня на фона на възходящото отрицание на чеченското общество към неговите претенции в поддръжка на войната на Путин.

Опитите на Русия и военния министър Сергей Шойгу да разгърне осведомителна акция против Украйна за вероятно потребление на т. н. мръсна бомба под непознат байрак са различен акцент в разбора на ISW. След телефонния маратон на Шойгу, който беседва с военните си аналози в Турция, Франция, Англия и Съединени американски щати, в понеделник сходни диалози организира и началникът на Генералния щаб на Водоснабдителна система на Русия Валерий Герасимов, който позвъни на шефовете на щабовете в армиите на Съединени американски щати и Англия. Кампанията се поддържа по фланговете и от началника на съветските сили за радиационна, химическа и биологична отбрана ген.-лейтенант Игор Кирилов, който пък даде брифинг, необятно ретранслиран от съветските паравоенни микроблогъри.

На фона на тези по-мащабни за съветската войска и хода на бойните деяние проблеми има, анализаторите обръщат внимание и на нещо по-дребно – растящия шовинизъм в редиците на армията на Путин. Расизмът и фанатизмът не престават да тормозят съветските въоръжени сили, като усилват вероятността от етнически спорове. В съветския сегмент на обществените мрежи изтекоха фрагменти, на които се вижда по какъв начин съветски офицер бие мюсюлмански боец поради опита му да се обърне към Аллах в плануваното по канон време за намаз (молитвени поклони), което за всяка географска точка се прави в тъкмо несъмнено време с лице към Мека. На видеото се вижда по какъв начин офицерът постанова мюсюлманския боец и му споделя, че ще се моли, тогава, когато му кажат. „ Докато съветските микроблогъри отхвърлят достоверността на фрагментите, предходни случаи на принуждение на религиозна или етническа основа, като стрелбата на подготвителен полигон в Белгородска област на 15 октомври, демонстрират, че сходни проблеми ще се задълбочават с времето “, проучват от ISW.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР