Руският моден дизайнер Валентин Юдашкин почина на 59 години след

...
Руският моден дизайнер Валентин Юдашкин почина на 59 години след
Коментари Харесай

Русия загуби двама от най-прочутите си модни дизайнери

Руският фешън дизайнер Валентин Юдашкин умря на 59 години след дълга борба с рака, заяви Би Би Си във вторник.

Юдашкин е прочут с това, че удиви Седмицата на модата в Париж с сбирката си " Фаберже " през 1991 година и с облеклото на някогашната руска първа дама Раиса Горбачова.

Но шоуто му в Париж беше анулирано предходната година, откакто той не осъди нахлуването на Русия в Украйна.

Смъртта му идва два дни след гибелта на неговия преподавател Вячеслав (Слава) Зайцев, считан за най-хубавия дизайнер на Съюз на съветските социалистически републики и Русия.

Юдашкин основава своя лична фешън къща през 90-те години на предишния век и е прочут също с дизайна на оборудването на съветския тим за Олимпийските игри през 1994 и 1996 година и на националния тим по футбол през 1999 година

През 2008 година създава униформи за съветската войска.

Той стана първият съветски дизайнер, който се причисли към Френската федерация на висшата мода и участваше постоянно в парижки ревюта в продължение на три десетилетия.

На 50-ия си рожден ден през 2013 година той беше награден с Ордена на френския почетен легион.

Юдашкин беше диагностициран с рак на бъбреците през 2016 година

Но той се появи обществено по-рано тази година, на 85-ия рожден ден на Зайцев, описвайки късото си време като студент при ветерана дизайнер като " информативно, огромно и красиво ".

Той надживява наставника си единствено с два дни.

" Червения Диор "

85-годишният Зайцев е именуван Червения Диор от френските медии през 60-те години. Първото му интернационално самопризнание идва със публикация в " Пари мач " за неговия дизайн на женски работен гащеризони.

Той реализира международен триумф с ярките си рокли, претекстове на цветя от обичайните съветски шалове - ярки цветове, които подхождат на неговата обилна персона.

Яркостта на сбирките му контрастира със сивотата на руското всекидневие, където човек не би трябвало да се откроява.

 Вячеслав Зайцев със свои модели
© Reuters

Вячеслав Зайцев със свои модели

Зайцев става първият руски дизайнер, който има личен лейбъл и излага сбирки от висша мода.

Той проектира костюми за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Москва през 1980 година и униформите на съветската полиция през 90-те години.

Отдавайки му респект, държавната телевизия сподели, че той е модернист, който не се опасява от смели опити, само че от време на време омаловажава своята помпозност.

" Модите идват и си отиват, само че стилът е вечно ", споделя Зайцев в изявление за съветската секция на Би Би Си през 2009 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР