Руският митрополит Антоний, който оглавява отдела за външни отношения на

...
Руският митрополит Антоний, който оглавява отдела за външни отношения на
Коментари Харесай

Митрополит Николай прие руския Антоний, но го изпрати с предупреждения към Москва заради Украйна

Руският митрополит Антоний, който оглавява отдела за външни връзки на Московската патриаршия, е признат и от митрополит Николай по време на визитата си в България.

На срещата е участвала и съветската посланичка Елеонора Митрофанова, а някогашният началник на БСП-Пловдив и почетен консул на Русия в Пловдив Георги Гергов се вижда на престол от лявата страна на Антоний.

Този път обаче речта на пловдивския митрополит не се изчерпва единствено с нормалното раболепство пред съветския посетител, а включва и няколко предизвестия към Москва поради разкола с украинската черква и Вселенската патриаршия.



Николай обвързва военната експанзия в Украйна с българската история на християнството - Киев е част от земите, покръстени от български епископи. Затова " сраженията, които се водят в земите, за чието покръстване нашите прародители, епископи и свещенослужители от България са вложили още през 10-ти и идващите епохи животите и душите си, са борба, която се води вътре в нашите сърца ".

Митрополитът твърди, че повода за експлоадирането на войната с разкола сред Московската и Вселенската патриаршия зарадиотказа на Русия да признае автокефалната украинска черква.
Украйна имаше две обособени митрополии - едната директно подчинена на съветския патриарх Кирил в нарушаване на статута, публикуван още през 17-и век от вселенския патриарх;Независимата от Русия Православна черква на Украйна получи автокефалия от патриарх Вартоломей през 2018 година Това стана причина за преустановяване на връзките сред Москва и Константинопол. " Един спор за църковна пълномощия може да бъде позволен единствено и само от позициите на християнската обич и на каноничното право. Всякакви други начини за неговото разрешаване, не дай Бог със всемирски способи и подходи, могат да създадат спора още по-дълбок и това сега се случва пред очите ни ", споделя Николай пред Антоний.
Пловдивският патриарх упорства " да бъде поправена грешката " - т.е. Русия да приключи разкола и да признае самостоятелността на украинската черква - другояче " мирът няма да може да бъде възобновен ".

Накрая той припомня на съветския митрополит, че " математическото болшинство няма никакво значение " в православната черква, която се ръководи " съборно ", а не централизирано. Руският патриарх е глава на над 100 млн. вярващи, само че " в Православната черква всички епископи са равни и преимуществото по чест не значи преимущество по права ", споделя още той.

Митрополитът приканва още " Нашия Господ Иисус Христос да просветли мозъците ни и укрепи волята ни да се изскубнем от примките на лукавия, който е помрачил съзнанията ни до степен да забравим кои сме, какво е нашето предопределение и каква е нашата задача на този свят. А тя е да проповядваме любовта, да укрепваме мира и да работим непрекъснато за спасението на поверените ни от Бога души на православните християни ".
Това не е първата среща на съветския митрополит Антоний с членове на българския Синод, само че никой от участвалите с него в службата на 6 декември не заемаше твърда позиция против опитите на Москва да въздейства върху отношението на БПЦ върху статута на Православната черква на Украйна.Предупреждения против неприемливата политическа задача на съветския митрополит беше отправено от " Демократична България " още при идването му.В четвъртък ГЕРБ също излезе с декларация, в която партията упорства БПЦ " да не се поддава на непознати провокации, още по-малко от страна на заела се в тежък братоубийствен спор страна ".В декларацията на ГЕРБ се настояваше още Синодът да реши " дали не е пристигнало време за влизането ни във евхаристийно общение с Православната черква на Украйна ".
Досега Светият Синод не е обяснил нито какви условия е поставял митрополит Антоний, нито дали има единна позиция по проблема, по който Николай очевидно застава на страната на Киев.

Руският митрополит и Митрофанова се срещнаха и с някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, който си навлече съществени рецензии на фона на митингите против появяването на Антоний.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР