Руският президент Медведев предупреждава, че отцепническите региони на Грузия могат да бъдат анексирани

...
Руският министър Дмитрий Медведев, заместник-секретарят на мощния Съвет за сигурност
Коментари Харесай

Руският министър Дмитрий Медведев, заместник-секретарят на мощния Съвет за сигурност на Кремъл, предупреди, че Москва може да анексира отцепническите региони на Грузия Южна Осетия и Абхазия, съобщи агенция Ройтерс.

Медведев, който се представя като един от най-ястребовите политически гласове на Москва, откакто руските сили започнаха пълномащабна инвазия в Украйна миналата година, обвини Запада във вестникарска статия, публикувана в сряда, че създава напрежение около Грузия, като обсъжда възможното й членство във военния съюз НАТО.

„Идеята за присъединяване към Русия все още е популярна в Абхазия и Южна Осетия“, пише Медведев, бивш президент на Русия, в статия, публикувана от вестник „Аргументы и факти“.

„Възможно е да се приложи, ако има основателни причини за това“, каза той в статията.

Въпреки че руските отношения с Грузия се подобриха, откакто Тбилиси и Москва водиха кратка, но кървава война през 2008 г. за отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия, Медведев каза, че Москва няма да се поколебае да действа, ако опасенията относно евентуално приемане в НАТО се доближат реалност.

„Няма да чакаме, ако нашите опасения се доближат до реалността“, каза Медведев в статията, имайки предвид възможна анексия.


Грузински официални лица многократно са заявявали, че са решени да се присъединят към водения от Съединените щати военен съюз на НАТО, като гледат на това като на начин за запазване на териториалната цялост на страната им.

Военният алианс заявява на официалния си уебсайт, че „Грузия е един от най-близките партньори на НАТО“.

„Стреми се да се присъедини към Алианса. С течение на времето между НАТО и Грузия се разви широк диапазон на практическо сътрудничество, което подкрепя усилията на Грузия за реформи и нейната цел за евроатлантическа интеграция“, се посочва в уебсайта на НАТО.

Грузия загуби контрол над регионите Абхазия и Южна Осетия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Москва призна независимостта на двата региона през 2008 г. след опита на Грузия да си възвърне контрола над Южна Осетия със сила, което доведе до руска контраатака, при която силите на Москва за кратко окупираха грузинска територия.


Статията на Медведев беше публикувана по повод 15-ата годишнина от признаването на независимостта на регионите от Русия след конфликта от 2008 г.

Стремежът на Киев да се присъедини към НАТО и заплахата, която това представлява за руската сигурност, е един от няколкото аргумента, използвани от официални лица в Москва, за да оправдаят нахлуването на Русия в Украйна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР