Руският лидер Владимир Путин иска да пороби Украйна заради нейното

...
Руският лидер Владимир Путин иска да пороби Украйна заради нейното
Коментари Харесай

Анджей Дуда: Путин иска да пороби Украйна заради нейното желание да се присъедини към ЕС и НАТО

Руският водач Владимир Путин желае да пороби Украйна поради нейното предпочитание да се причисли към Европейски Съюз и НАТО, съобщи пред телевизия Си Ен Би Си полският президент Анджей Дуда, съобщи за Българска телеграфна агенция полската организация ПАП.

Дуда, който сега взе участие в Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, сподели, че Путин желае да разшири своя режим и върху Украйна, тъй като е не може да одобри концепцията, че Украйна желае да бъде част от " общността на свободните страни ".

Той акцентира, че ориста на Украйна в спора зависи от помощта, която получава от Запада.

" Днес какво ще стане в Украйна ще зависи от равнището на поддръжка, което западните страни, общо казано страните от Европейски Съюз, ще дават на Украйна. Но освен те, а също и Съединените щати, Австралия, Канада - всички страни, които са част от това, наричано от нас " свободния свят ", сподели полският президент пред Си Ен Би Си.

Дуда сподели, че неуспехът да бъде спрян Путин в Украйна може да окуражи съветския водач да нападна други страни, и напомни предизвестията, отправени от някогашния полски президент Лех Качински, по време на нападението на Русия против Грузия през 2008 година

" Ние, поляците, постоянно обичаме да припомняме на себе си и на други какво нашият някогашен президент Лех Качински сподели там в Тбилиси през 2008 година по време на съветската експанзия против Грузия. Той застана на основния път в Тбилиси, където се бяха събрали тълпи от хора. И сподели: " Днес е Грузия, на следващия ден може да са Балтийските страни, Украйна, а също и моята страна, Полша ", изясни Дуда.

" Напълно наясно сме с обстоятелството, че тези имперски, колониални цели още веднъж се появяват. Русия в съществени линии се държи като колониална страна. Тя желае да колонизира други, да им отнеме свободите, да употребява техните запаси. Тя желае да изцеди капацитета на другите, техния стопански капацитет, естествените им запаси. Днес това се случва в Украйна. Същото ще бъде и с други страни ", сподели полският президент.

Според Дуда западната помощ за Украйна е незадоволителна, с цел да спре изцяло Русия.

" Винаги дублирам, че първо и най-важно, това се дължи на храбростта на украинския народ, който пази своята татковина. Ние ги поддържаме, като им изпращаме съвременни оръжия. И макар че руснаците са повече по бройка и имат по-добро застраховане, украинците въпреки всичко са способни да им устоят посредством своята храброст и благодарение на нашите съвременни оръжия. Да им устоят, само че към момента не и да ги спрат. Те имат потребност от повече помощ, с цел да ги отхвърлен ", сподели Дуда.

На въпрос за спора за върховенството на закона сред Полша и Европейски Съюз във връзка със правосъдните промени, Той съобщи, че Западът не може изцяло да разбере проблемите, пред които са изправени някогашните комунистически страни. Той сподели, че това важи също и за полското правосъдие, което към момента се бори с остатъците от някогашната комунистическа система.

" Трябва ни време, да приключим тези промени. Ние сме демократична страна. Това се прави със единодушието на полските гласоподаватели ", добави Дуда.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР