Руският космически кораб Союз, скачен към Международната космическа станция (МКС),

...
Руският космически кораб Союз, скачен към Международната космическа станция (МКС),
Коментари Харесай

Спасителна акция или просто замяна: Русия ще изстреля нов космически кораб Союз

Руският галактически транспортен съд " Союз ", свързан към Международната галактическа станция (МКС), стартира да изпуска охлаждаща течност при започване на предишния месец, което докара до опасения дали транспортното средство ще бъде безвредно за превозване на членове на екипажа на МКС назад на Земята.

НАСА и съветската галактическа организация Роскосмос към този момент оповестиха, че ще изпратят заместващ галактически транспортен съд за астронавта на НАСА Франк Рубио и космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин, с който да се приберат вкъщи. SpaceX Crew Dragon също е разполагаем като алтернатива за изключителни обстановки, в случай че се наложи, отбелязва .

Роскосмос ще изпрати заместител на " Союз ", наименуван MS-23, до МКС, който ще се излети на 20 февруари, с цел да може да се употребява за връщане на астронавтите на Земята. Тази задача беше планувана да започва през март с нови членове на екипажа, само че проектите към този момент са да започва по-рано и без екипаж.

НАСА приказва за новия " Союз " като за заместващо транспортно средство, а не за избавяне, и акцентира, че екипажът на галактическата станция е в сигурност. " Ние не го назоваваме избавителен " Союз ". В момента екипажът е в сигурност на борда на галактическата станция ", сподели на брифинг Джоел Монталбано, програмен управител на Международната галактическа станция в Космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. " Няма незабавна потребност екипажът да се прибира през днешния ден. Всички системи работят. "

С помощта на роботизираната ръка на галактическата станция беше получено изображение на повредата на закачения " Союз ", което демонстрира, че има дупка през радиатора на галактическия транспортен съд, както и тръбата, доставяща охлаждаща течност. Тъй като охладителната течност от системата е изтекла, би било рисково да се лети в транспортното средство, защото температурите могат да доближат високи равнища по време на противоположното пътешестване до Земята.

" Основният проблем при приземяването на настоящия " Союз " с екипажа биха били топлинните условия ", изясни на брифинга Сергей Крикалев, изпълнителен шеф на Програмите за човешки галактически полети в Роскосмос. Между телесната топлота на членовете на екипажа, топлината, генерирана от оборудването, и топлината, породена от триенето, до момента в който транспортното средство пътува през атмосферата, температурите в отделенията за екипажа и оборудването могат да доближат рискови равнища.

Когато новият " Союз " дойде на галактическата станция, оборудването ще бъде преместено от остарялото транспортно средство в новото. След това новият " Союз " ще бъде употребен за връщане на екипажа на Земята, а остарелият " Союз " ще бъде партерен както нормално, само че без екипаж, с цел да може да бъде тестван за вреди и резултатите им върху работата на галактическия транспортен съд.

" Връщащият се " Союз " ще направи някои температурни измервания, с цел да мери по какъв начин се оправя транспортното средство при този сюжет, тъй че в случай че в миналото имаме потребност в бъдеще, да имаме някои спомагателни данни ", сподели Монталбано. " Така че ще използваме изцяло това транспортно средство през целия път, до момента в който не кацне назад на Земята. "

Има също по този начин опция SpaceX да употребява своя сега закачен автомобил Crew-5 Crew Dragon като авариен вид за връщане на астронавтите на Земята, в случай че е належащо. НАСА споделя, че е в контакт със SpaceX по отношение на обстановката, само че това е единствено проект за изключителни обстановки и не би трябвало да е нужен, в случай че екипажът може да пътува с новия " Союз ".

Що се отнася до повода за приключването, Крикалев сподели, че тяхното следствие разкрива, че не е породено от софтуерен или индустриален проблем. Това е мотив за безпокойствие, защото това не е първият път, в който " Союз " има приключване, до момента в който беше закачен за МКС - сходно приключване се случи през 2018 година По това време Роскосмос твърдеше, че приключването може да е породено от саботажни сондажи, а не от индустриален недостатък.

Много наблюдаващи в началото смятаха, че последното приключване може да е породено от конфликт с микрометеорит, защото повредата се случи към времето на метеорния поток Геминид, когато Земята минава през поле от парчета в своята орбита. Ударът с микрометеорит към момента наподобява най-вероятното пояснение за вредите, като Крикалев разгласи, че опитите са посочили сходни вреди, породени от парченце с диаметър към 1 mm и движеща се със 7 километра в секунда. Това влияние обаче не е обвързвано с метеорния поток, защото дупката е на друго място от посоката, от която идват Джеминидите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР