Руският концерн „Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за

...
Руският концерн „Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за
Коментари Харесай

Газпром спира от 1 март доставките на газ за Украйна


Руският тръст „ Газпром “ отхвърли да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март. Както оповестяват от концерна, „ Газпром “ е върнал на компанията „ Нафтогаз Украйна “ предплатата, като изяснява това с отсъствието на в допълнение съглашение към настоящия контракт, належащо за начало на доставките.

„ Очевидно е, че доставките на газ от 1 март за „ Нафтогаз Украйна “ няма да се реализират “, съобщи в четвъртък, 1 март, заместник-председателя на управителния съвет на „ Газпром “ Александър Медведев.

„ Нафтогаз “ счита отхвърли на „ Газпром “ за нарушаване на контракта сред фирмите, както и за несъблюдение на решението на Стокхолмския арбитраж от декември 2017 година по желае на „ Нафтогаз “ към „ Газпром “. „ Учудва ни позицията на " Газпром “. Компанията изиска сметката в границите на контракта, изменен от арбитража, сметката бе платена. Оценяваме отхвърли на „ Газпром “ от доставката като нарушаване на контракта и несъблюдение на решението на арбитража “, съобщи ръководителят на управителния съвет на „ Нафтогаз “ Андрий Коболев, представен от БГНЕС и ТАСС.

Управителят на украинската компания означи още, че поради отсъствието на доставки от Руската федерация Украйна ще би трябвало за няколко дни да вкара пестелив режим на ползване на газ в промишлените предприятия, понижаване на потреблението на топлоцентралите с 5-10% “, споделя той.

„ Газпром " дължи на „ Нафтогаз “ 2,56 милиарда $ През декември 2017 година Стокхолмският арбитраж понижи годишния размер на доставки на съветски газ за Украйна от 52 милиарда до 5 милиарда кубически метра годишно. Осемдесет % от този нов размер Украйна би трябвало да купува по изискването „ взимай или плащай “. То планува, че „ Нафтогаз “ би трябвало да заплаща контрактувания годишен размер доставки без значение от това какъв брой газ купува в реалност компанията. Според решението на арбитража, по това изискване Украйна би трябвало да купува не по-малко от 4 милиарда кубически метра газ годишно до края на 2019 година, когато изтича подписаният през 2009 година газов контракт.

Арбитражът задължи „ Нафтогаз “ да заплати на „ Газпром “ отплата от 2 мииларда $ за газа, доставен през 2014 и 2015 година. Второто решение по газовия спор сред фирмите, който визира изискванията и цената на преноса на съветски газ през украинска територия, бе признато в сряда, 28 февруари. Арбитражът задължи „ Газпром “ да доплати на „ Нафтогаз Украйна “ 4,63 милиарда американски $ поради недоставяне на съгласуваните размери газ за пренос. След като се пресметне резултатът от двата арбитражни разногласието сред фирмите за доставка и пренос на газ, „ Газпром “ би трябвало да доплати на украинската компания 2,56 милиарда $.

Арбитражът отклони в това време настояванията на украинската страна за преразглеждане на директните такси и за изменение на контракта в сходство с украинското законодателство. Както отбелязва „ Ройтерс “ Стокхолмският арбитраж не разяснява решенията си като оставя на участниците в разногласието правото да вършат обществени изказвания, в случай че сметнат това за належащо. По-рано се съобщаваше, че „ Нафтогаз “ искаше от „ Газпром “ посредством арбитража заплащането на към 16 милиарда щатски $, преразглеждането на цените, разблокиране на виртуалния реверс и опция да се преоформи директният контракт с различен оператор.

Договорът за пренос сред „ Нафтогаз “ и „ Газпром “ е от 2009 година до 2019. Според него „ Газпром “ е длъжна годишно да предава не по-малко от 110 милиарда кубически метра газ за пренос през Украйна, при което настоящите правила не плануват каквито и да са санкции за по-малък размер, оповестява „ Интерфакс “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР