Руският изтребител от пето поколение Су-57 започна да се оборудва

...
Руският изтребител от пето поколение Су-57 започна да се оборудва
Коментари Харесай

„Продукт 30“ даде на Су-57 редица важни предимства

Руският изтребител от пето потомство Су-57 стартира да се оборудва с мотор от втора степен („ Изделие 30 “). Една от главните му характерности е, че разрешава да доближи свръхзвукова скорост, без да се включва форсажа. Това освен понижава разхода на гориво, само че и усилва бойния радиус на самолета. Какви други преимущества има Су-57 от „ Изделие 30 “?

Изтребителят от пето потомство Су-57 ще стартира да се оборудва с мотор от втора степен („ Изделие 30 “) като част от настоящата партида, създадена по контракт с Министерството на защитата. Според държавната корпорация „ Ростех “, в този момент самолетът минава летателни тествания с мотор от втора степен - в самолета се внедряват най-модерни технологии.

„ Ефективността продължава да се усъвършенства. Що се отнася до силовите установки, самолетът Су-57 е приспособен да употребява мотори както на първа, по този начин и на втора степен “, споделиха от пресслужбата на компанията.

Су-57 е многоцелеви изтребител от пето потомство с усъвършенствана електроника, основан от корпорация „ Сухой “, който ще размени тежкия изтребител Су-27 и е кадърен да маневрира с високи претоварвания. През декември 2020 година съветските Върховен касационен съд получиха първия сериен изтребител. Дебютният полет на осъвременения Су-57 се състоя през декември 2022 година, а през същата година започнаха и серийните му доставки. В рамките на държавната стратегия за въоръжение, създадена до 2027 година, съветските Върховен касационен съд би трябвало да получат 76 изтребителя от пето потомство.

Произвежданите сега самолети са оборудвани с междинни елементи на първия стадий АЛ-41Ф1 („ Изделие 117 “), създадени от Бюрото за пробно планиране „ Люлка “. Този мотор се ръководи напълно от цифрова система, основана на съветски съставни елементи. Двигателите се инсталират общоприетоо на Су-35С.

Първото наземно изстрелване на демонстрационния мотор „ Изделие “ 30 се състоя през ноември 2016 година в Литкаринския машиностроителен цех (ЛМЗ). ЛМЗ е поделение на конструкторското бюро " Люлка ". През декември 2017 година самолетът с новата силова установка направи своя дебютен 17-минутен полет.

В съпоставяне с АЛ-41Ф1, тягата на „ Изделие 30 “ е увеличена от девет (в режим на доизгаряне) на 17,5-19,5 тона, а самият мотор се характеризира с нараснала горивна успеваемост и понижена цена на виталния цикъл. Според генералния конструктор - шеф на " Люлка " Евгений Марчуков, във връзка с характерната двигателна сила „ Изделие 30 “ ще надмине всички задгранични аналози.

От техническите характерности също по този начин е известно, че системата за безкислородно запалване на осъвременените инжектори обезпечава запалване на горивото незабавно след влизането му в горивната камера, а новите дюзи управляват вектора на тягата. Експертите са единомислещи, че с мотора от втора степен Су-57 получава редица безспорни преимущества. В допълнение, това достижение разрешава на Русия да остане измежду великите сили, водещи в градежа на мотори.

„ Този мотор усъвършенства характерните характерности както във връзка с тягата, по този начин и на разхода на гориво. Има известия, че знаците за видимост на самолета може да се трансформират. Но един от главните въпроси е обезпечаването на свръхзвуково корабоплаване без включване на форсажа, което ще ви разреши бързо и прикрито да достигнете местата на потребление на оръжия. Това е изключително значимо при осъществяване на задачи над обширни региони “, отбелязва Олег Пантелеев, изпълнителен шеф на организация „ Авиапорт “.

Без включване на доизгаряне, което също е планувано в новия артикул, разходът на гориво „ ще бъде доста по-нисък, в сравнение с при работа на доизгаряне на мотора “. „ При осъществяване на задача не на оптималния обхват, пониженият разход на гориво ще разреши увеличение на боекомплекта, само че надали приказваме за сериозна проверка на този параметър. В режим без доизгаряне видимостта в оптичния и топлинния диапазон ще бъде доста по-ниска “, акцентира Пантелеев.

Новият мотор е по-мощен и пестелив заради системата за автоматизирано ръководство на подаването на гориво. Той взема поради разнообразни параметри, в това число атмосферно налягане, мокрота и височина на полета. „ Фината конфигурация на мотора на втория стадий е главното. Режимът без форсаж дава опция за полет на Су-57 в целия диапазон от височини и скорости “, споделя Владимир Попов, заслужил боен авиатор на Руската федерация, генерал-майор.

Събеседникът означи напъните на конструкторите и инженерите, които съумяха да понижат температурата на изгорелите газове, което покачва прикритието на изтребителя от системите за Противовъздушна отбрана. „ Двигателят работи добре, тестван е в летяща лаборатория и е минал проби, само че към момента не дава отговор на условията за инфрачервен стелт във всички режими. Тези параметри би трябвало да бъдат нормализирани “, акцентира генерал-майорът.

Попов признава, че спестяването на гориво не значи безусловно увеличение на товароносимостта на самолета: резервоарите и отсеците за бомби ще останат същите. Той напомни, че разполагането на оръжията на Су-57 би трябвало да бъде най-вече прикрито, в избрани ниши. На Су-57 има четири такива.

„ Ако употребявате външна прашка, тогава прикритостта обезпечено ще бъде изгубена. Следователно боеприпасите явно ще останат същите, само че обсегът и продължителността на полета обезпечено ще се усилят, ще бъде допустимо по-ефективно да се заобикалят системите за Противовъздушна отбрана на съперника и да се маневрира повече “, убеден е ораторът.

Според Пантелеев, даже и с мотора на първата степен, Су-57 може умерено да се смята за пето потомство изтребители. „ Разделението на генерации е много случайно събитие. В момента на напред във времето излизат опциите за консолидиране на самолета в оръжейни системи, когато изтребител, без да включва своя радар, получава цялата нужна информация за околната среда в беззвучен режим “, добави експертът.

Попов е склонен, че АЛ-41 и неговите модификации са модернизиран мотор, който се употребява и от китайските Военновъздушни сили и е инсталиран на най-модерния им изтребител „ Ченду-20 “. В света се смята за пето потомство, макар че китайската войска го счита за четвърто потомство. „ Използването на доизгаряне обаче усилва потреблението на запаси на мотора. Топлинните натоварвания понижават общия режим на работа на мотора с 30% и повече “, означи специалистът.

Междувременно американците към момента не престават да усъвършенстват своите модерни изтребители – двумоторния Ф-22 „ Раптор “ и едномоторния Ф-35. „ Съединени американски щати споделят, че от дълго време употребяват машини от пето потомство. Вече са създадени към хиляда от тези самолети. Но единствено 30-40% остават боеспособни, в останалите случаи има закъснение на действието “, напомни генералът.

„ Всъщност самолетът не можеше да направи всичко, което беше рекламирано “, уточни Попов и добави, че тези самолети постоянно се нуждаят от ремонт на повърхностния пласт, който разпръсква радарни талази върху фюзелажа и крилата, в случай че самолетът се съхранява навън.

Пантелеев прецизира, че „ продължава непрекъснатата работа по Ф-22 и Ф-35 за възстановяване на главните характерности “. „ Но главният въпрос е какъв брой от тези машини са във войските “, сподели специалистът. Попов прецизира, че Русия не бърза да пуска Су-57, с цел да не се трансфорат в аналози на изтребители от потомство 4++.

„ Това би трябвало да е в действителност първокачествен нов уред. Затова вършим дребни стъпки, с цел да не си скъсаме гащите. И би трябвало да отчетем, че стопански се намираме в много сложни условия в съпоставяне със Съединени американски щати “, акцентира генерал-майорът. „ Ние запазихме капацитета на руската бойна авиация и с този багаж започваме да си стъпваме на крайници “, добавя той.

Според създателя на канала в „ Телеграм “ „ Руски инженер “ Алексей Василиев, с помощта на мотора на втората степен, Су-57 въпреки всичко ще стане пълностоен аероплан от пето потомство, защото моторът AЛ-41Ф1 „ няма всички нужни параметри в първите партиди. Освен това в бъдеще новият мотор може да се употребява за лекия тактически аероплан Су-75.

„ А такава машина е извънредно нужна “, прибавя специалистът, акцентирайки наклонността за понижаване на разноските и основаване на всеобща военна техника, която беше изключително явна по време на СВО. „ Очаквам, че всички индустриални мощности, основани на Су-27 и МиГ-29, ще бъдат трансферирани към производството на Су-75, оставяйки единствено съществуващото произвеждане за Су-57 “, признава анализаторът.

Според него „ това ще бъде доста рационално “, като се има поради ползата към машината освен на съветските Върховен касационен съд, само че и на задгранични играчи. „ И в случай че на неговата платформа бъде изработен аероплан с отвесно политане и кацане, това ще бъде отличен отговор на американския Ф-35 “, защото доста страни имат потребност да покрият своите експедиционни сили с такива машини. „ Тоест експортният капацитет на Су-75 с отвесно политане може да бъде по-голям от този на главната версия “, заключи Василиев.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР