Руският газов гигант "Газпром" спира доставките за България от 27

...
Руският газов гигант "Газпром" спира доставките за България от 27
Коментари Харесай

Русия спира доставките на газ за България от сряда

Руският газов колос "Газпром " стопира доставките за България от 27 април, сряда. Уведомлението е получено във вторник, 26 април, в българския държавен газов снабдител "Булгаргаз ", заяви Министерството на енергетиката късно вечерта същия ден.

Няколко часа по-рано полската енергийна компания PGNiG заяви, че е била известена от "Газпром ", че газовите доставки за Полша също ще бъдат спрени от 27 април.

В сряда сутринта министърът на енергетиката Александър Николов ( "Има подобен народ ") ще направи изказване. Според министерството, България е "изпълнила напълно отговорностите си и е направила всички заплащания, изисквани по сегашния контракт " за доставка с "Газпром износ ". Договорът изтича в края на 2022 година.

Министерството на енергетиката споделя, че "към сегашния миг не се постановат " ограничавания на потреблението на природен газ в България.

На 1 април за смяна на метода на заплащане. По разпореждане на президента на Русия Владимир Путин съветският газ към този момент се продава "в рубли ", т.е. по скица, която планува превалутиране на платените средства в съветска валута.

Мярката на Путин е в отговор на наложените от Запада наказания против Русия, която стартира военна експанзия против Украйна на 24 февруари.

България и останалите страни от Европейския съюз (ЕС), тъй като това опонира на дълготрайните контракти за доставка.

"Предложената от съветската страна нова двуетапна процедура за заплащане не е в сходство на съществуващия до края на тази година контракт и крие обилни опасности за българската страна, в това число да прави заплащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от съветската страна ", се споделя в известието на Министерството на енергетиката от вторник.

България получава близо 80% от потребявания газ от "Газпром износ ". Основната причина за тази взаимозависимост е към момента, чието строителство е планувано още преди повече от 10 години. Интерконекторът би трябвало да проработи в средата на тази година, твърди Министерството на енергетиката. По него България може да получава повече количества от контрактуваните доставки от Азербайджан.

България обаче построи единствено за една година българската част от газопровода "Турски поток ", който доставя съветски газ от Турция за Сърбия. Това трасе е правоприемник на проваления план "Южен поток ", чиято съществена цел е Русия да заобиколи Украйна в преноса на газ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР