Руският газов гигант Газпром е изнесъл 5.4 млрд. куб. м

...
Руският газов гигант Газпром е изнесъл 5.4 млрд. куб. м
Коментари Харесай

Дневният януарски износ на Газпром е най-нисък от 2015-а

Руският газов колос " Газпром " е изнесъл 5.4 милиарда куб. м газ през първите 15 дни от годината за основните си пазари, обхващащи по-голямата част от Европа, Турция и Китай, разгласи публично компанията на 17 януари. Това количество се равнява на приблизително 360 млн. куб. м дневно - минимум от 2015-а и почти с 18% под междинните дневни потоци синьо гориво през декември 2021-а, демонстрират калкулации на организация " Блумбърг ", основаващи се на статистическите данни, подавани от газовия монополист. 

Доставките на съветски газ за Европа се наблюдават изключително прецизно, тъй като дефицитът на гориво и растящите цени вредят сериозно на стопанските системи на Стария континент. Шефът на комисията за честна конкуренция на Европейския съюз - Маргрете Вестагер - разгласи през предходната седмица, че " чака с неспокойствие " отговори от " Газпром " за незадоволителните количества природен газ. А ръководитеят на Международната енергийна организация - Фатих Бирол - упрекна Москва за енергийния конвулсия на района. 

Руският вице-премиер Александър Новак обаче е на друго мнение. " Нито Русия нито главният ни експортьор " Газпром " имат виновност " сподели Новак в изявление по държавната телевизия на 15 януари. Той добави, че страната му е изпратила " доста повече " газ на клиенти като Германия и Турция, които са изчерпали контрактуваните количества. " Газпром " пък увери при започване на седмицата, че " доставя газ в сходство със поръчките на потребителите и на поетите задължения по договорите ".

Руският монополист не дава разбивка за всяка страна, което затруднява оцените на доставките за Европейски Съюз - най-големият покупател на съветското гориво. Но показва, че потоците за Турция и Китай са били по-високи от същия интервал на 2021-а.

Средните дневни доставки през границите на Европейски Съюз са спаднали до 250.5 млн. куб. м през първите 15 дни на януари - малко над 50% от изпратените година по-рано размери, според данни от уеб страницата на производителя. Руският газопровод " Ямал-Европа " работи в реверсивен режим - от Германия към Полша - повече от три седмици. Всички потоци през основния маршрут през Украйна към Словакия пък са към една трета от нормалните количества. В края на декември 2021-а съветският президент Владимир Путин сподели, че " Газпром " извършва контрактуваните дълготрайни газови доставки и че отсъствието на гориво в " Ямал-Европа " е резултат от неналичието на поръчки от европейските клиенти.  

Дори увеличените доставки за Китай обаче не са компенсирали спада на общия експорт на " Газпром ". От 1 януари съветският производител " е достигнал ново ниво на доставки ", които са заложени в дълготрайното съглашение, разяснява при започване на месеца основният изпълнителен шеф на монополиста Алексей Милер, без да показва елементи. Доставките през първата половина на януари са 1.5 пъти по-високи в съпоставяне със същия интервал на 2021-а, съгласно изказването на " Газпром ".

Компанията е произвеждала приблизително по 1.54 милиарда куб. м гориво дневно - най-вече от 2014-а, по сметки на " Блумбърг ". Това е с 1.1% повече от декемврийските нива. В последните 10 дни на предишния месец доставките на " Газпром " за вътрешния пазар, както и изпомпаните от подземните складове количества синьо гориво са били най-високи от 10 години заради нетипично ниските температури за това време на годината. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР