Руският енергиен гигант Газпром е поискал България да изплати неустойки

...
Руският енергиен гигант Газпром е поискал България да изплати неустойки
Коментари Харесай

Газпром иска България да ѝ плати неустойки заради спрените плащания

Руският енергиен колос " Газпром " е изискал България да изплати неустойки поради спрените през предходната година доставки на природен газ и надлежно прекъснатите заплащания. Това излиза наяве от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов в изявление за Българска национална телевизия.

Той отхвърли да даде детайлности към това какъв е размера на сумата, която Москва желае, като уточни, че това е конфиденциална информация. Христов обаче сподели, че сега " върви преписка " с " Газпром " по въпроса и " по този контракт нещата са под надзор ".

Доставките на природен газ бяха спрени едностранно от Русия през април 2022 година малко след началото на войната в Украйна. Руският президент Владимир Путин изиска заплащанията към този момент да се правят в рубли в опит да увеличи цената на съветската валута, която падна до исторически ниски равнища вследствие на съветската инвазия.

Подобни дейности за заплащания за газ в рубли обаче са в разред с европейските наказания и по този начин България настояваше да получава естествения си газ по изискванията в подписания контракт, само че доставки в последна сметка нямаше. Договорът сред страната и " Газпром " изтече в края на тази година.

Енергийният министър разяснява и повдигнатите обвинявания от страна на прокуратурата против предшественика му на министерския пост Александър Николов. и други двама души, свързани с " Булгаргаз ", е във връзка със прекъсването на газовите доставки и обвързваните с тях условия.

" Далеч съм от концепцията да изземвам функционалностите на проверяващите органи. Предишният министър на енергетиката има решение за прекъсване на заплащанията към " Газпром ", за което няма решение от Министерски съвет. Дали сме цялата информация, поискана от министерството ", сподели Христов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР