Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит удушен на 12

...
Руският бизнесмен Николай Глушков, който бе открит удушен на 12
Коментари Харесай

Удушенят в Лондон руски бизнесмен Николай Глушков преди това оцелял при опит за отравяне

Руският предприемач Николай Глушков, който бе открит удушен на 12 март в дома си в Южен Лондон, преди този момент е оживял след опит за отравяне, осъществен от двама мистериозни мъже от Москва, които го посетили в хотелската му стая в Бристъл през 2013 година. Това оповестява в. "Гардиън ", базирайки се на английски следователи.

Глушков е бил непосредствен помощник на починалия съветски магнат Борис Березовски и прочут критик на Кремъл, напомня изданието.

През 90-те години на предишния век Глушков е работил за съветския авиопревозвач "Аерофлот " и за автомобилната компания на Березовски "ЛогоВАЗ ". През 1999 година, откакто Березовски влиза в спор с Владимир Путин и бяга във Англия, Глушков е упрекнат в пране на пари и машинация. Той прекарва пет години в съветски затвор и е освободен през 2004 година

Британските следователи възобновили следствието за убийството на Глушков, осъществено седмица след отравянето с Новичок на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.
Информацията се появила през седмицата, когато Скотланд Ярд назова имената на двама руснаци, обвинени за отравянето на Скрипал - Александър Петров и Руслан Боширов - работещи за съветското военно разузнаване. Смята се, че имената им са подправени.

Но за разлика от следствието за Скрипал, достигнало до двамата руснаци, детективите, работещи по гибелта на Глушков към момента не са разкрили обвинени.
Отделът за контратероризъм в Скотланд Ярд популяризира видеозапис, на който се вижда черен ван, видян към времето на убийството на Глушков на 11 март. Следствието работи по версията, че Глушков може, сходно на Скрипал, да е жертва на професионален палач или на убийци, изпратени от съветските шпионски служби, акцентира "Гардиън ". Като част от следствието полицията ревизира още веднъж хипотетично нападение против Глушков при започване на ноември 2013 година, шест месеца, откакто той обвинил Кремъл за убийството на Березовски (открит мъртъв в къщата на някогашната си брачна половинка край Аскот).

Глушков разказал на другари, че на първо време се срещнал с двамата руснаци на холандското летище Схипхол. Той се боял от срещата и по тази причина избрал място с видеонаблюдение. По-късно се натъкнал на тях още веднъж по време на пътешестване в Бристъл, където бил отседнал в Гранд хотел (Grand Hotel) в града, прецизира английският ежедневник.
На идващия ден от хотела извикали Бърза помощ, защото Николай Глушков бил примрял. След като се свестил, предприемачът разказал на парамедика, че предходната вечер двамата руснаци купили бутилка шампанско от бара на хотела и го поканили да пие с тях, а той приел, "въпреки че в действителност не ги познавал ". Според Глушков руснаците са се пробвали да го отровят поради другарството му с починалия Березовски.

Парамедикът показва, че по време на този роман в стаята имало двама служители на реда, само че изглеждали скептични към изказванията на Глушков.

След излизането си от пандиза през 2004 година, Глушков отпътува за Англия, където получава политическо леговище. Той бил в средите на имигранти, съперници на Путин, измежду които Александър Литвиненко, погубен през 2006 година с радиоактивен чай, и грузинският милиардер Бадри Патаркацишвили, умрял през 2008 година от хипотетичен сърдечен удар, напомня "Гардиън ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР