Рускитевласти съобщиха в четвъртък, че саарестували американски журналистот The Wall

...
Рускитевласти съобщиха в четвъртък, че саарестували американски журналистот The Wall
Коментари Харесай

Американски журналист е задържан в Русия по обвинения в шпионаж

Рускитевласти оповестиха в четвъртък, че саарестували американски журналистот The Wall Street Journal по обвинявания в шпионаж.

Евън Гершкович беше арестуван в град Екатеринбургпо съмнение в " шпионаж в полза на американското държавно управление ", се споделя в изказване на Федералната работа за сигурност (ФСБ), предадено от държавни медии.

Evan Gershkovich, Фейсбук

ФСБ упрекна Гершкович в събиране на „ информация, представляваща държавна загадка за активността на едно от предприятията на съветския военно-промишлен комплекс “.

То не дава доказателства или спомагателни детайлности за това по кое време Гершкович е бил задържан.Ако бъде приет за отговорен, той може да получи до 20 години затвор.

Гершкович е публицист, отразяващ събитията в Русия, Украйна и някогашния Съветски съюз.

Преди това той е бил кореспондент за Agence France-Presse и Moscow Times и помощник по вести в New York Times, споредавторската му страницав уеб страницата на The Wall Street Journal.

Неговата най-новастатия, която беше оповестена по-рано тази седмица и съавторствана, включваше заглавието: „ Икономиката на Русия стартира да се разпада “.

Wall Street Journal сподели в изказване, предадено от вестника, че е „ надълбоко угрижен за сигурността на господинГершкович “.

Гершкович е първият публицист отамериканско издание, задържан по обвинявания в шпионаж в Русия след Студената война.

Арестът му идва на фона на мощното напрежение сред Москва и Вашингтон поради рускатаинвазия в Украйнаи до момента в който Кремъл подхваща вътрешни репресии против свободата на словото, както и следнашумялата замяна на пандизчии, включващазвездата на WNBAБритни Гринър.

Гринър беше освободена от съветска наказателна колония през декември в подмяна на търговеца на оръжие Виктор Бут, откакто се призна за отговорна, че е държала вейп кутии с масло от канабис в багажа си, само че сподели, че не е имала незаконни планове.

Имаше очаквания, чеПол Уелън -американски изпълнителен шеф на корпоративната сигурност, хвърлен в пандиза в Русия по обвинявания в шпионаж,може да бъде включен в размяната, само че той остава в пандиза.

През последните години съветският президент Владимир Путин ръководинай-голямата репресиясрещу свободната преса и политическото противоречие от руската ера.

Неговото пълномащабно навлизане в Украйна докара до усилване на това, като страната одобри строги закони, които не разрешават рецензията към военните.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР