Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като

...
Руските войски умишлено са използвали глада срещу цивилното население като
Коментари Харесай

Руските войски са използвали глада срещу цивилни като военна стратегия по време на обсадата на Мариупол

Руските войски съзнателно са употребявали глада против цивилното население като военна тактика по време на 85-дневната блокада на украинския град Мариупол, настояват интернационалните правни специалисти в оповестен през днешния ден отчет, оповестява Българска телеграфна агенция.

Международната правозащитна организация " Глоубъл райтс комляиънс " (Global Rights Compliance), чиито специалисти оказват помощ и на основния прокурор на Украйна, съобщи, че съветските сили " систематично са атакували средства, нужни за оцеляването на цивилното население ", като храна, вода, сила и достъп до здравни услуги. В същото време съветските войски са прекъсвали пътищата за евакуация и са блокирали достъпа на филантропична помощ, се споделя в текста.

Руското Министерство на външните работи не отговори незабавно на документално питане за коментар. Москва отхвърля, че съветските войски са правили набези против цивилното население в Украйна, напомня Ройтерс.

Мариупол се трансформира в нарицателно за смут по време на траялата близо три месеца, сред март и май 2022 година, съветска блокада на стратегическия пристанищен град. В клопката на бойните дейности бяха хванати огромен брой цивилни, които бяха принудени да погребват телата на починалите край пътищата.

Използването на гладуването против цивилни " посредством лишаването им от средства, нужни за оцеляването им " като военна тактичност, се дефинира като военно закононарушение според Римския статут -  основополагащият контракт на Международния углавен съд.

В това определение гладът не се отнася единствено до храната, разяснява пред Ройтерс Олга Мицков, украински юридически консултант в " Глоубъл райтс комляиънс ".

" Става въпрос за всичко, от което човек се нуждае, с цел да оцелее ", изясни тя и даде образец, че отоплението, водата и съществуването на здравни грижи също може да бъдат средства, нужни за оцеляването.

За правенето на отчета си правните специалисти на на правозащитната организация са работили със разследващи специалисти в региона на защитата и откриватели, употребяващи огромен набор от обществено налична информация, с цел да проучват сателитни фотоси и изображения, както и свидетелства на очевидци и представители на управляващите по време на обсадата на Мариупол.

Според Мацков отчетът демонстрира, че с изключение на жертвите от интензивните боеве, доста по-голям брой хора в Мариупол са починали заради липса на храна, вода или отопление, откакто съветските войски са атакували пунктове за систематизиране на храна, енергийна инфраструктура, водоснабдителни съоръжения и медицински центрове.

" Сблъскахме се с ужасяващи случаи, при които възрастни хора умираха в личните си жилища от липса на вода или тъй като им беше студено, защото в Мариупол нямаше отопление ", сподели тя. 

Юрий Белоусов, началник на отдела за военни закононарушения в Главната прокуратура на Украйна, съобщи в изказване, че случаите, прегледани в отчета за Мариупол, са част от настоящите каузи на националното обвиняване.

Международния углавен съд разполага с пълномощия във връзка с случаи, при които става на въпрос за осъществяването на военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид, в случай че действията са осъществени на територията на Украйна. Досега съдът е издал четири заповеди за арест, свързани с сходни в Украйна, в това число и против съветския президент Владимир Путин по отношение на депортиране на украински деца.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР