Руските войски са установили пълен контрол над украинския град Авдеевка

...
Руските войски са установили пълен контрол над украинския град Авдеевка
Коментари Харесай

Москва заяви, че Авдеевка е под неин пълен контрол

Руските войски са открили цялостен надзор над украинския град Авдеевка и са напреднали с 8,6 км в тази част на фронтовата линия, оповестиха съветските осведомителни организации, като се позоваха на министерството на защитата, съобщи Ройтерс.

Русия съобщи, че е превзела украинския град Авдеевка, откакто Украйна се изтегли, само че Москва уточни, че някои украински бойци към момента се укриват в голям цех за кокс от руската ера след едно от най-интензивните сражения по време на войната.

Още през вчерашния ден съветският президент Владимир Путин поздрави военни елементи и техния пълководец за завладяването на украинския град Авдиевка, предадоха съветските осведомителни организации, представени от Ройтерс.

„ За изключителна военна активност изричам своята признателност на всички войски под ваше управление, които са взели участие в борби за Авдеевка “, цитират организациите телеграмата на Путин до командващия групата войски " Център " в Украйна генерал-полковник Андрей Мордвичев.

В телеграмата са изброени военни поделения, участващи в интервенцията.

Ситуацията " ненапълно се е нормализирала " на източния фронт в Украйна при Авдеевка  след вчерашното евакуиране на силите на Киев от града, съобщи от своя страна представител на украинската войска, представен от Ройтерс.

" Мога да заявя,... че в деня, откакто напуснахме Авдеевка, оценяваме обстановката като ненапълно нормализирана ", сподели в телевизионно изказване Дмитро Лихови, представител на войските в този сектор от фронта. Той добави, че украинските войски са понесли жертви по време на изтеглянето, само че те са били минимизирани поради дадените условия.

Американският президент Джо Байдън упрекна Конгреса на Съединени американски щати за изтеглянето на украинските войски от Авдеевка в Източна Украйна, като сподели, че бездействието на Конгреса е довело до това проваляне, съобщи ДПА.

„ Тази заран украинските военни бяха принудени да се изтеглят от Авдеевка, откакто украинските бойци трябваше да пестят боеприпасите заради намаляващите доставки вследствие на бездействието на Конгреса, което докара до първия видим прогрес на Русия от месеци “, разгласи през вчерашния ден Белият дом след телефонен диалог сред Байдън и украинския президент Володимир Зеленски.

Байдън още веднъж увери Зеленски в поддръжката на Съединени американски щати и акцентира незабавната нужда Конгресът да позволи нов пакет от помощ за Украйна, оповестиха от Белия дом.
След дълги забавяния Сенатът неотдавна утвърди проекти за нова помощ за Украйна на стойност към 60 милиарда $.

Одобрението в Камарата на представителите не е несъмнено. Председателят на камарата – републиканецът Майк Джонсън, сподели, че няма да внесе законопроекта за разискване. Гласуване към момента е теоретично допустимо посредством комплициран рядко употребен развой, прочут като петиция за освобождение от отговорност, която може да придвижи законопроекта в Камарата на представителите.

Демократът Байдън неведнъж е призовавал Конгреса да работи. Белият дом неотдавна предизвести за рухването на Авдеевка и упрекна бездействието на Конгреса за отдръпването на украинските сили. 

Изтеглянето от града, за което се водиха борби от месеци, е следващ крах за украинската войска , която се пази против Русия.

Авдеевка, в която живееха към 34 000 души преди съветската инвазия през февруари 2022 г ., падна в ръцете на проруските сепаратисти още през юли 2014 година, преди да бъде върната под украински надзор.

Градът се намира в Донецка област, чийто регионален център е в ръцете на сепаратистите от 10 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР