Руските войски държат Запорожката атомна електроцентрала за заложник и безопасността

...
Руските войски държат Запорожката атомна електроцентрала за заложник и безопасността
Коментари Харесай

Зеленски обвини Русия, че държи Запорожката АЕЦ за заложник

Руските войски държат Запорожката атомна електроцентрала за " пленник " и сигурността ѝ не може да бъде обезпечена , до момента в който не се изтеглят от нея. Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски, представен от " Ройтерс ".

Руските войски окупираха Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, от първите седмици на нахлуването си в Украйна и от този момент не са посочили никакво предпочитание да се откажат от контрола върху нея.

" Държането на атомна електроцентрала за пленник повече от година сигурно е най-лошото нещо, което се е случвало в историята на европейската или международната нуклеарна енергетика ", акцентира Зеленски във вечерното си видеообръщение и жигосах съветското наличие там като " радиационно изнудване ".

Коментарът му пристигна след  на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси във водноелектрическата централа Днепър - североизточно от Запорожката АЕЦ.
 МААЕ предизвестява, че Запорожката АЕЦ остава в риск от нуклеарна злополука
МААЕ предизвестява, че Запорожката АЕЦ остава в риск от нуклеарна злополука

Гроси разяснява, че поради боевете, " всякога хвърляме зарове и в случай че това да продължава, един ден шансът ни ще изчезне "

Инициативите за възобновяване на сигурността и сигурността са " обречени на неуспех " без евакуиране на съветските войски от централата, предизвести Зеленски.

Русия и Украйна постоянно си насочат взаимни обвинявания в обстрел на електроцентралата. Сраженията, които се водят към нея, и опасенията, че поради дефицит на вода, породиха страхове от нуклеарна злополука.

От септември екип на МААЕ е ситуиран в централата, за която Киев твърди, че Москва употребява като щит за войските и военната си техника.
 Росенергоатом: Украйна не се е отказала от проекта да превземе Запорожката АЕЦ
Росенергоатом: Украйна не се е отказала от проекта да превземе Запорожката АЕЦ

Демилитаризацията на централата е недопустим сюжет за Русия

Гроси неведнъж е призовавал за и се чака да я посети още веднъж тази седмица. Той се опита да договаря и с двете страни, само че през януари призна, че посредничеството за реализиране на съглашение става все по-трудно.

Запорожие е една от четирите области, чиято  след референдуми, които международната общественост разкритикува като машинация. Русия смята централата за своя територия - нещо, което Украйна отхвърля.

Вчера Зеленски посети Запорожка област като част от откогато върховен военачалник разгласи, че скоро може да последва украинско контранастъпление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР