Руските въоръжени сили увериха днес, че не са разполагали тежки

...
Руските въоръжени сили увериха днес, че не са разполагали тежки
Коментари Харесай

Русия не е разполагала тежки оръжия в Запорожката АЕЦ

Руските въоръжени сили увериха през днешния ден, че не са разполагали тежки оръжия във и към Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Москва и неотдавна бе наранена от обстрел, съобщи Франс прес.

" Подчертаваме, че съветските войски не разполагат с тежко въоръжение в комплекса на централата и в покрайнината. Там има единствено елементи, осигуряващи сигурността ", се споделя в изказване на съветското министерство на защитата. „ Руските въоръжени сили подхващат всички нужни ограничения за гарантиране на сигурността на Запорожката АЕЦ “, декларира министерството.

Ведомството също по този начин упреква Киев, че приготвя на следващия ден „ грандиозна провокация “ в централата по време на визитата в Украйна на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Според Москва украинските артилерийски елементи възнамеряват да подложат на обстрел централата и по-късно да обвинят Русия, че е предизвикала нуклеарна повреда.



От края на юли Русия и Украйна се упрекват взаимно за няколко удара против Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, които породиха опасения от нуклеарна злополука. Украйна упреква Москва, че е разположила тежки оръжия в централата и я употребява като база за обстрел на украински позиции - нещо, което Русия отхвърля.

Запорожката АЕЦ беше завладяна при започване на март от съветските войски, скоро след съветското навлизане в Украйна на 24 февруари.

За да подсигуряват сигурността на обекта и да разрешат посещаване на интернационалните инспектори, Антонио Гутериш и Съединени американски щати приканиха предишния четвъртък за основаването на демилитаризирана зона към централата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели през вчерашния ден, че незабавно би трябвало да се организира ревизия на обекта от Международната организация за атомна сила (МААЕ).


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР