Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали много по-сериозни

...
Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали много по-сериозни
Коментари Харесай

RUSI: Руските служби за сигурност имат фундаментални недостатъци, които са допринесли значително за провала на плановете за руската инвазия в Украйна

Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали доста по-сериозни триумфи от армията в Украйна, настояват специалистите наКралския институт за проучвания в региона на защитата. Според тях обаче в работата на разследващите служби на РФ има и фундаментални дефекти, които са съдействали доста за неуспеха на проектите за съветската инвазия в Украйна. Един от тях е желанието да се угоди на съветския президент по всеки вероятен метод.
 
В отчета " Предварителни уроци от неконвенционалните интервенции на Русия по време на руско-украинската война, февруари 2022 година - февруари 2023 година ", направен от специалисти на RUSI и представен от съветската секция на Би Би Си, се споделя, че с помощта на деликатното обмисляне ФСБ и другите спецслужби са съумели бързо да осъществят интервенции на окупираните от руснаците територии и да реализират забележителни триумфи в организирането на окупационни режими.
 
Авторите на документа Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс означават, че при планирането на нашествието Москва е разчитала на необятна мрежа от шпиони на съветските специфични служби в Украйна. Структурите на съветските служби, които в доста връзки следват руските доктрини, обаче имат редица съществени дефекти, които са попречили на съветската войска да реализира предвоенните си проекти.
 
Докладът се основава на многочислени изявленията с представители на украинското разузнаване, службите за сигурност и правоприлагащите органи - създателите са разговаряли с тях както преди, по този начин и след началото на спора. Изследователите са употребявали и материали, хванати на бойното поле в Украйна или получени от други източници от съветските служби за сигурност и техните сътрудници.
 
Култура на отчетност и работа за Путин
На фундаментално равнище съветските разследващи служби не разполагат с трезва оценка за личните си сили или най-малко почтено и тъкмо да рапортуват за тях, се споделя в отчета. Разузнавателните служби са натоварени със задачата да реализират резултати, без да правят оценка без значение жизнеспособността на проектите, което основава просвета на отчетност. В нея чиновниците се възползват от способи като несъразмерен оптимизъм. Освен това съществува системен проблем с преувеличаването на триумфите и скриването на слабостите пред началниците.
 
Друга слабост на съветския метод е неговата традиционност. Руската система не предизвиква самостоятелния метод към всяка интервенция. Както означават създателите, когато обстановката не се развива по проект, службите се връщат към изпитани способи от руската ера. Тези способи бързо се възпроизвеждат при всички участници в интервенцията, което разрешава бързото им идентифициране и предприемане на контрамерки. Службите за сигурност са насърчавани да създават интервенции в сходство с тяхното схващане за желанията на президента Владимир Путин, а разпределението на ресурсите зависи от това коя от тях в по-голяма степен дава отговор на неговите стремежи. Тази вътрешна конкуренция разрешава на Путин да награждава или санкционира шефове и чиновници на службите, само че и те в никакъв случай да не се усещат в сигурност.
 
Авторите допускат, че тази динамичност най-добре се разказва с фразата, употребена от английския историк и откривател на нацизма Йън Кършоу, който разказва упоритостите на страната на Хитлер като " работа към фюрера " - президентът слага цели, а държавните органи се стремят да ги реализиран, без да се преценяват със средствата. Това нарушава достоверността на разбора: личните вероятности са склонни да се преувеличават, а неуспехите да се отписват като отпор на съперника. " В резултат на това, макар че съветските служби се провалиха в Украйна, това надали ще им попречи да заемат централно място в ръководството на съветската страна в бъдеще, а опълчването им ще остане също толкоз значимо ", се акцентира в отчета.
 
Как е била готова интервенцията
Като главен механизъм на интервенцията съветските военни залагат на вътрешната дестабилизация и анархия на Украйна, която трябваше да наруши системата на ръководство и военно командване и надзор, да подкопае публичното доверие в държавните институции, да дестабилизира страната и да сведе до най-малко помощта за Украйна от интернационалните сътрудници. Москва не е разчитала на сериозна опозиция, за което свидетелстват логистичните провали в първата фаза на интервенцията, съгласно създателите на отчета. Малката група от планиращи се е надявала да повтори триумфа на Кримската интервенция от 2014 година, която също нямаше боен смисъл и беше замислена въз основа на неналичието на военна опозиция от страна на Украйна.
 
Според създателите ФСБ е взела участие интензивно в планирането на нашествието, като явно е имала за задача да приготви проекти за окупацията на Украйна през юли 2021 година Това е изисквало подготовката на огромна агентура на ФСБ, тъй че през есента на 2021 година съветските шпиони в Украйна стартират да вървят на краткосрочни почивки в курорти в Турция, Кипър и Египет за инструктаж от своите ръководители. Авторите на отчета обръщат особено внимание на метода на деяние на съветските служби за сигурност, като акцентират, че те предпочитат да сведат до най-малко работата на сътрудниците от Русия, като вместо това вербуват шпиони на място, които ръководят свои лични мрежи.
 
 ФСБ на Русия ФСБ на Русия Източник: Yandex
" Ако тези хора заемат политическа, икономическа или бюрократична позиция в страната, те могат да вербуват хора не като съветски сътрудници, а като свои персонални клиенти, които по този метод стартират неумишлено да предизвикват съветските ползи. Това е форма на рекрутиране под подправен байрак, при която сътрудникът може да има вяра, че е получил задача от името на чиновник на личната си страна, даже в случай че задачата в последна сметка е измислена в Москва ", показват създателите на отчета.
 
В случая с Украйна тази роля са играли няколко високопоставени чиновници и политици, свързани с съветските спецслужби в продължение на десетилетия. Агенти на съветските спецслужби са се опитвали да дестабилизират от вътрешната страна Украйна, в това число украинското разузнаване, правоприлагащите органи, други държавни органи, политически партии, публични организации и престъпни структури. Високопоставените сътрудници в украинското държавно управление са разполагали със личен огромен уред, който се е употребявал за разнообразни задания - от преместване на пари до образуване на тайни квартири. Тези низови сътрудници варират от лоялни на Русия украинци до елементарни платени шпиони, постоянно от престъпните среди. Макар че този уред няма огромно значение за проектите за инвазия, той се оказа извънредно значим за съветските дейности в окупираните територии.
 
Авторите означават и смисъла на Руската православна черква като единствената организация, подкрепяща идеологически ангажирани сътрудници на съветското въздействие. Тъй като връзките сред страната и религиозните институции са много внимателен въпрос, даже след нашествието украинските управляващи не съумяват незабавно да лимитират работата на тези елементи от съветския уред. Руските сътрудници също трябваше да предизвикат пълномащабни митинги. И този проект включваше освен провокации, само че и опити да се повлияе на висшето управление на Украйна да се откаже от курса си за присъединение към НАТО и да заеме неутрална позиция в навечерието на нашествието. Според съветските специфични служби това е трябвало да предизвика всеобщи митинги, сходни на Революцията на достолепието от 2014 година, и да улесни дестабилизирането на страната посредством парализиране на силовите структури и военното командване. Нищо от това не се случи в реалност.
 
Грешки в планирането
Авторите на отчета означават, че високопоставени чиновници на съветското разузнаване са предложили да се отсрочи нашествието за лятото на 2022 година - съгласно тях към момента не са се появили нужните условия за бърза победа при започване на годината. Москва обаче взема решение да работи, тъй като Кремъл счита, че схваща украинската политика. Вероятно това мнение е било подсилено от украински някогашни високопоставени чиновници, живеещи в Москва. По данни на СБУ следните представители на режима на Янукович постоянно си сътрудничат с съветските специфични служби: някогашният министър на защитата Павло Лебедев, някогашният началник на СБУ Александър Якименко, някогашният министър на вътрешните работи Виталий Захарченко и някогашният началник на президентската администрация Андрий Клюев.
 
Тръстът счита, че прибързаното и незадоволително квалифицирано навлизане е доказателство, че руските сътрудници са преувеличили степента на своето въздействие и че на самите служби за сигурност е било подредено да улеснят окупацията в границите на избран период, вместо да правят оценка нейната жизненост. Авторите считат, че тази институционална просвета на осъществяване на заповеди е една от аргументите за неуспеха на първичните проекти за навлизане в Украйна. Мрежите, основани от съветските спецслужби, бяха направени за други задания и се оказаха несъответствуващи за деяние в нескончаем спор. Освен това закононарушенията против цивилни жители трансформираха отношението към Русия освен измежду елементарните украинци, само че и измежду представителите на проруските организации.
 
Макар че цялостната капитулация на Киев би била желателна за Москва, в реалност Русия се надява да окупира Украйна посредством парализиране на централния държавен уред, съчетано с капитулация на обособени изолирани украински елементи. " Изглежда, че руснаците неправилно са проектирали своята просвета на ръководство от горната страна надолу върху Украйна ", считат създателите.
 
Какво са съумели да създадат: управляват окупираните територии
Въпреки обстоятелството, че събитията в Украйна следват изцяло друг сюжет, е неправилно да се счита, че съветските проекти са сбъркани изначално, считат създателите на отчета. В окупираните територии руснаците показват, че могат да управляват популацията и да ръководят контраразузнавателния уред с задоволително сътрудници. Окупационните администрации и гарнизони са подпомагани в активността си от локални чиновници на реда и държавни чиновници, вербувани преди войната като сътрудници на съветските секрети служби. Според някои предвоенни оценки тези хора е трябвало да заловят представителите на локалните управляващи и да ги предадат на руснаците. На процедура вербуваните сътрудници са били доста по-малко.
 
Например множеството от 800-те съветски сътрудници, разпознати в окупираните региони на Харковска област, са били младши чиновници в локалните управляващи, в това число в отдели като Горското стопанство. По-малко от 100 чиновници на локалните правоприлагащи органи са сътрудничили на руснаците. Плановете на ФСБ обаче не изискват болшинството - или даже забележителна част от популацията - да приветства нахлуването. Въз основа на опита от Чечня планирането приема, че с цел да бъде окупационният режим ефикасен, 8% от популацията би трябвало да му сътрудничи - непринудено или със мощ. Между другото, откакто проучват обстановката в регионите под съветски надзор, украинските разузнавачи стигнаха до извода, че оценките на ФСБ като цяло са правилни.
 
Друга мощна страна на неконвенционалния боен капацитет на Русия е систематичната методология за угнетяване на окупирани територии, означават създателите на отчета. Чеченският опит демонстрира, че за цялостното потушаване на съпротивата може да е належащо повече от едно потомство, само че това не значи, че съпротивата съществено заплашва позициите на Русия. В градовете под контрола на съветските сили окупационната администрация управлява магазините, разпределението на храната и услугите. Достъпът до тези услуги е различен инструмент за насила, освен за угнетяване на опозицията, само че и за поощряване на съдействието.
 
Авторите на отчета означават и триумфите на съветските специфични служби в потреблението на цифровите технологии, посредством които те създават огромна база данни за жителите на окупираните територии - кой къде живее и работи, дали е обвързван с украинските служби за сигурност, къде живеят и работят негови родственици и така нататък Специалните служби са съставили обширни описи на високопоставени поддръжници на украинското държавно управление, с цел да ги отстраняват, в случай че е допустимо, или да ги употребяват в показни правосъдни процеси. Много оперативни служащи имат достъп до тези данни, което им оказва помощ да оказват напън върху тези, които се съпротивляват на окупацията, като заплашват да вземем за пример фамилиите им.
 
Системни недостатъци
При всички достолепия на съветския метод към неконвенционалната война той има и ясни систематични дефекти, означават създателите. По-специално тенденцията да се разчита на дребен брой елитни сътрудници, които ръководят лични мрежи, значи, че елиминирането на тези сътрудници има непропорционално влияние върху опциите на съветското разузнаване. По отношение на фронтовото разузнаване и целеуказване, макар положителните благоприятни условия за събиране на информация, обърканият модел на обработка на разследващата информация води до доста забавяне между нейната поява и нанасянето на удар по разпознатите цели. По предписание това лишава най-малко един ден, в случай че не и доста повече, да вземем за пример когато ударът е нанесен с ракети " Калибр " с морско базиране.
 
Освен това някои от изумените цели са военни обекти отпреди доста години, което може да се пояснява като подготвеност на разследващата общественост да основава цели даже при липса на настояща разследваща информация, споделят създателите. Заплахите, разказани в отчета - рекрутиране на високо равнище и основаване на поддържащ уред - не са проблем единствено за Украйна: неотдавнашните арести на съветски сътрудници в немското разузнаване и новите опити на Москва да дестабилизира Молдова служат като увещание, заключават те.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР